Museum informatie

Nationaal Modelspoor Museum Sneek
Doctor Boumaweg 17b
8601 GM
Sneek

0515-430021
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 2 jaar Gratis
Jongeren 3 t/m 12 jaar€5
Volwassenen€7
School groepen€3
Museumkaarthouders Gratis
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Modelspoor Museum Sneek


Het is een geliefde hobby voor jong en oud: modeltreinen! En deze hobby wordt prachtig in het zonnetje gezet in het Modeltrein Museum in Sneek! Het museum is gevestigd in een daadwerkelijk stationsgebouw en heeft sinds 2004 na een restauratie zijn deuren kunnen openen. De oorsprong van het museum ligt in 1977 toen antiquair Piet Scheltinga een grote collectie modeltreintjes begon te verzamelen. Tegenwoordig zijn in het museum meer dan 2500 modellen te beschouwen. Deze komen vanuit de hele wereld en staan georganiseerd op basis van geschiedenis en regio. Het hoogtepunt van het museum is de door vrijwilligers gebouwde Snitser Bergbaan waar wel zeven verschillende treinen rondrijden die door het publiek bestuurd kunnen worden. De andere modellen en treinbanen zijn door echte professionals gemaakt en laten je vele verschillende plaatsen in de wereld in het klein ervaren

Exposities

Er zijn ook verscheidene exposities. Als eerste is er die van de oprichter van het museum in de Scheltemazaal. Hier bevindt zich de grootste collectie Nederlandse treinmodellen van Europa. Ook bekende Nederlanders deelden zijn hobby. Bij de expositie de treinen van Baantjer kan je de passie van de romanschrijver delen door een kijkje te nemen bij de naar hem vernoemde landschapsbaan: de Baantjerbaan! Als laatste is er de al 37 jaar oude Schravendeelbaan die een levendig tafereel op een Amerikaans houtverwerkingsbedrijf weergeeft. Daarnaast is er in het museum verdere informatie beschikbaar over het daadwerkelijke spoor van de regio Noord-Nederland.

Arrangementen

In de middagen zijn er rondleidingen te verkrijgen en op verzoek kan je ook een kijkje nemen achter de schermen. Ook op aanvraag kunnen er kinderfeestjes, schoolreizen en excursies georganiseerd worden. Daarbovenop zijn er lunch arrangementen. Het leuke aan modeltreinen is natuurlijk niet enkel het kijken ernaar. Daarom is er natuurlijk ook de mogelijkheid om je eigen sporen te bouwen! Op de speciale speeltafels kunnen jong en oud zich uitleven en wat stoom van de stress van het dagelijkse leven afblazen met deze mooie treintjes!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.