Museum informatie

Molenmuseum de Wachter
Bolwerk 11
9471 AT
Zuidlaren

050-409 0308
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag10:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.25
Kinderen€3.5
starTe zien op MuseumTV

Molenmuseum de Wachter


Geschiedenis van De Wachter

In 1851 werd in het Drentse Zuidlaren een nieuwe molen neergezet: De Wachter. Niet helemaal gebruikelijk voor die tijd werd deze ingezet als oliemolen. Dit had alles te maken met de belasting, die veel hoger was voor koren dan voor olie. Na een tijdje werd toch de functie om koren te malen toegevoegd. Voor een Groningse firma werd later nog een specerijenmalerij gecreëerd. Maar doordat de firma failliet ging, werd deze in De Wachter gezet. Deze molen, die als basis voor Molenmuseum De Wachter geldt, is de enige in Nederland die deze drie verschillende malerijen heeft. Alleen dat al maakt deze molen zo bijzonder.

Tevens zijn er verschillende stoommachines aangebracht in de molen. Als er geen wind is, drijven deze de maalderijen aan. Deze werden al vroeg in de 20e eeuw ingezet. In de jaren ’80 werd een groot deel van de molen gerestaureerd. Vervolgens werd het Molenmuseum de Wachter geopend.

Ambachten

Naast een molenmuseum is Molenmuseum De Wachter ook vooral een ambachtenmuseum. Bijna 200 vrijwilligers houden verschillende ambachten in leven. Zo kun je als bezoeker onder andere kijken naar het werk van een smederij, bakker en kruidenier. Veel van deze vrijwilligers, waaronder ook zij die de stoommachines aan het draaiende houden, hebben in het verleden ook daadwerkelijk die ambacht uitgevoerd. De traditie wordt zodoende in leven gehouden.

Doordat het museum zoveel vrijwilligers heeft, kan het met trots zeggen dat het geen subsidie nodig heeft. Ook de prijzen zijn laag. Het museum is op twee dagen geopend; woensdag en zaterdag. Op afspraak kan voor groepen een bezoek buiten die dagen worden gepland.

Molenmuseum De Wachter biedt een bijzondere ervaring voor jong en oud, en brengt het verleden op actieve manier tot leven.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum