Museum informatie

Museum de Kantfabriek

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 14:00 17:00
Woensdag 14:00 17:00
Donderdag 14:00 17:00
Maandag 14:00 17:00
Maandag 14:00 17:00
Maandag 14:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €6.50
Jeugd (0 t/m 12 jaar) Gratis
Jongeren (12 t/m 17 jaar) €3.25
Museumkaart Gratis
Groepen (min. 15 personen) €5.50
Het museum is toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn een lift, invalidentoilet, rolstoel en rollators aanwezig. Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan. Overige huisdieren niet. van 1 oktober tot 1 april: dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur van 1 april tot 1 oktober: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur Museum de Kantfabriek is gesloten: Carnaval (zondag t/m dinsdag) Pasen (zondag en maandag) Koningsdag 27 april Pinksteren (zondag en maandag) Kerstmis 24, 25 en 26 december Oudjaarsdag 31 december Nieuwjaarsdag 1 januari Het museum is geopend op Hemelvaartsdag.
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum de Kantfabriek


Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek in Horst is gevestigd in een voormalige Zuid-Nederlandse kantfabriek uit 1928. Het gebouw is een rijksmonument en sinds 2006 officieel museum. Het museum laat de ontwikkeling van de textielnijverheid en de industrie (in de regio Horst) zien. 

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ´Van object naar verzameling – van verzameling naar object´. 

In deze tentoonstelling kun je de verzamelingen uit het depot bewonderen. Deze verzamelingen bestaan uit geschonken textielobjecten die de afgelopen 10 jaar verzameld zijn. Denk hierbij aan doopjurken, theemutsen en naaikistjes. Een bijzondere verzameling is de kinderkleding van de familie van Rechteren-Limpurg. Zij komen van een kasteel in Dalfsen. Daarnaast zijn er ook particuliere textiele verzamelingen te bekijken. 

Een prachtig deelvenster is ´Genealogie en Streekgeschiedenis´. Hier krijg je een inkijkje in het leven van een gezin uit Horst uit de vorige eeuw. Dit gezin had maar liefst 24 kinderen. 

De tentoonstelling wordt gecomplementeerd door nieuw werk gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Deze werken bestaan uit gevonden en verzamelde textiele objecten. Je zal onder andere werken tegenkomen van Jacqueline van Bergeijk, Lon Buttstedt, Fransje Smit, Marianne van Heeswijk, Marijke Leertouwer, Karin van der Linden en Rineke Seegers.

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 8 september t/m 29 december 2019.

Textielhistorie

Het museum vertelt het verhaal van de textielnijverheid in Noord-Limburg. Wanneer je naar binnen loopt, wandel je letterlijk de geschiedenis in. De oude machines die er nog staan ademen een jaren dertig sfeer. 

Ooit was de textielnijverheid in Noord-Limburg de basis voor de economische bloei. Veel mensen weefden thuis, waardoor een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie ontstond.

Genealogie en streekgeschiedenis

Een team van vrijwilligers spant zich elke dag in om alles over het verleden van de gemeente Horst van vroeger in kaart te brengen en te documenteren. Van maandag t/m zaterdag ben je hier als bezoeker welkom. De vrijwilligers zijn bereid vragen te beantwoorden.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less