Museum informatie

Nederlands Tegelmuseum
Eikenzoom 12
6731 BH
Otterlo

+31 (0)318 591 519
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen t/m 12 jaar€3.50
Groepen vanaf 15 personen€6
Scholengroepen€2.50
Vrienden, Museumkaart & Rembrandtkaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Nederlands Tegelmuseum


In het Nederlands Tegelmuseum komen vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis samen op een ogenschijnlijk eenvoudig product: de tegel. Nederland heeft een unieke positie in de historie van tegels, tegeltableaus en keramiek. Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus ter wereld, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Van interieurdecoratie tot kunstwerken

In het museum vind je indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in art nouveau en art-decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Een Nederlandse klassieker

Nog niet zo lang geleden waren handgemaakte tegels een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Tegelmuseum ervoor dat deze Nederlandse klassieker niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen veel over het dagelijks leven en de veranderingen in de mode toen en nu.

Productieproces van de tegel 

Aan de hand van foto’s, machines, gereedschappen en grondstoffen ontdek je hoe tegels werden geproduceerd. 

Helene Kröller-Müller Kamer

De kunstverzameling die Helene Kröller-Müller (1869-1939) bijeenbracht voor haar museum is wereldberoemd. Veel minder bekend is dat Helene ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oudhollandse wandtegels. Deze verzameling ontstond al voordat ze zich op
de beeldende kunst ging toeleggen. In de Helene Kröller-Müller Kamer in het Tegelmuseum is een deel van haar tegelcollectie te zien. Dit is mogelijk dankzij een langdurig bruikleen van het Kröller-Müller Museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum