Museum informatie

Nederlands Tegelmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.5
Kinderen t/m 12 jaar€3
Groepen vanaf 15 personen€5
Scholengroepen€2.5
Vrienden, Museumkaart & Rembrandtkaart Gratis
starLid van MuseumTV

Nederlands Tegelmuseum


Architect G. Feenstra uit Arnhem verzamelde een grote hoeveelheid tegels. In 1961 opende hij enkele zalen van zijn Bungalow in Otterlo om zijn verzameling te laten zien aan het publiek. Twee jaar later werd officieel de Stichting Tegelmuseum opgericht. Deze stichting heeft n samenwerking met de gemeente Ede en de provincie Gelderland het huidige Nederlandse Tegelmuseum opgezet. Tegenwoordig heeft het museum de grootste (10.ooo stukken) en meest veelzijdige collectie wandtegels en tegeltableaus van het land. De ontwikkeling van tegels, en de unieke plaats die Nederland in deze kunstvorm heeft, wordt van de Middeleeuwen tot het heden vertelt in dit Gelderse museum.

De collectie

Er is een grote hoeveelheid aan zalen die elk een ander aspect van deze oer-Hollandse culture traditie belichten. Een overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse tegel van de 16e eeuw tot en met het heden wordt getoond. Typische blauwe tegels die bijbelscènes weergeven zijn prominent aanwezig in de vorm van een betegelde schouw. In de 18e en 19e eeuw werden er veel tegels gemaakt die natuur- en boerenlandschappen weergaven. Unieke taferelen van de scheepvaart en van zeewezens zijn gezet op zeer zeldzame tegels waar maar een kleine oplage van bestaat. Verder is er nog een zaal waar lezingen gegeven worden waar voornamelijk 20e-eeuwse tegels aan de muren hangen in de Jugendstil en Art Nouveau stijl. Apparatuur en machines zijn ook aanwezig, die naast de kunstwerken zelf ook de techniek en het bouwproces achter de tegels weergeven. Als laatste is er een kleiner zaaltje waar de naoorlogse tegelkunst staat opgesteld.

Arrangementen

Als je met een grote groep een rondleiding wilt krijgen door het museum, dan zijn daar opties voor mits dit op tijd wordt aangegeven. Voor een groter publiek kunnen in de filmzaal een documentaire gekeken worden over het kunstwerk ‘De Gelukkige Olifant van de ‘Oranjes’ en een film over het bakproces van klei tot tegel. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten zoals speurtochten, films en zelfs een verjaardagsfeestje met tegelschilderen. In de museumwinkel zijn nog tegels en boeken te koop.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.