Tien Glasgow Boys in Drenthe

De Glasgow Boys

Tussen 1880 en 1900 beleefde de kunstenaarsgroep de Glasgow Boys hun bloeiperiode. Deze Schotse Impressionisten begonnen als enfants terrible en eindigden als gevierde kunstenaars. Ze schilderden veelal buiten, op het Schotse platteland, maar waaierden ook uit over de rest van de wereld. In het Drents museum in Assen zijn de werken van de 10 bekendste Boys te bewonderen in context van de tijd en hun inspiratiebronnen. Het museum laat meer dan 80 schilderijen en 40 werken zien van de beroemde Britse kunstenaarsgroep. Voor het eerst in 100 jaar is er een overzicht van dit Schotse impressionisme buiten Groot-Britannië te zien. De Glasgow Boys waren een van de eerste kunstenaars die ‘onbelangrijke’ mensen of voorwerpen schilderden.

Het laat een uniek overzicht zien van 10 van de belangrijkste Glasgow Boys. Er is gericht op de bloeiperiode russen 1880 en 1900. Kunstenaars die aanbod komen zijn: ames Guthrie, Edward Walton, Joseph Crawhall, James Paterson, John Lavery, William York Macgregor, George Henry, Edward Hornel, Arthur Melville en ook William Kennedy. Er wordt met name aandacht besteed aan de ontwikkeling, belangstelling, technieken, reizen en vriendschappen van de Boys.

Over het Drents Museum

Het museum richt zich met haar collectie voornamelijk op geschiedenis van Drenthe vanaf de prehistorie. Er zijn goed bewaarde veenlijken te bezichtigen en het museum beschikt zelfs over de oudste boot ter wereld. Hiernaast is er ook collectie van figuratieve kunst en is er aandacht voor hoe Drentse families leefden in de 19e eeuw.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Drents Museum

Dag Van Tot
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00