Museum informatie

Drents Museum

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 11:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €15.00
CJP €8.00
Kinderen t/m 17 jaar, Vrienden, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis
Tickets

Drents Museum


Het begon als het Provinciaal Museum van Oudheden, met een kast vol archeologische en historische voorwerpen. De collectie is nu uitgegroeid tot ruim 90.000 voorwerpen en geldt binnen de Nederlandse museumwereld als een van de grootste. In omvang en kwaliteit is de collectie Archeologie een van de belangrijkste in Noordwest-Europa.

Collectie

Het Drents Museum heeft meerdere collecties. De collectie Drentse geschiedenis illustreert het beeld van de materiële cultuur van de gewone man en vrouw in Drenthe in de periode 1750-1950. De collectie kunst uit de periode 1885-1935 die het Drents Museum in bezit heeft, wordt gerekend tot de vijf topcollecties op dit gebied in Nederland. Ook de collectie hedendaagse realistische kunst is bijzonder. In Nederland was het de afgelopen decennia voor een museum niet gebruikelijk om dit te verzamelen. De collectie van het Drentse Museum over het  hedendaagse realistische kunst is uitgegroeid tot de meest toonaangevende op dit vlak in ons land.

Gebouw

Het Drents Museum heeft meerdere bijzondere ruimtes. Het museum bestaat al erg lang en heeft hierdoor meerdere delen gekregen door verbouwing, uitbreiding en renovatie. Je ziet nog altijd delen terug van het originele klooster uit 1259. Na de vernieuwingen moeten de bezoekers tegenwoordig naar binnen via een koetshuis uit het eind van de 18e eeuw. Architect Eric van Egeraat heeft bij de nieuwbouw gekozen voor de kleur wit. Hierdoor komt de kleurrijke collectie tot zijn recht. Je hebt ook zwevende trappen die 16.000 kilo per stuk wegen en een dwaaltuin om het historisch centrum van Assen tot zijn recht te laten komen. De nieuwe vleugel van het Drents museum is namelijk helemaal onder de grond gebouwd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less