Maya’s – Heersers van het Regenwoud

Van 28 februari tot en met 4 september 2016 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode van 250 tot 900 na Chr. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest. De spectaculaire vormgeving van de tentoonstelling – van dezelfde makers als van Het Terracotta Leger – is geïnspireerd op een Mayatempel.

Wie zijn de Maya’s?

Het volk dat stamt uit de regio rondom het huidige Mexico en Guatemala is één van de oudste beschavingen ter wereld. Dankzij archeologische ontdekkingen in de afgelopen eeuwen is er steeds meer bekend geworden over deze bevolkingsgroep. Nog steeds worden er af en toe nieuwe piramides of zelfs hele steden gevonden in het Mexicaanse regenwoud. De samenleving van Maya’s bevond zich dan ook tot rond 800 n.C. in een bloeiperiode. Op wetenschappelijk niveau waren zij dan ook hun tijd ver vooruit. Zo hielden ze zich onder andere bezig met het observeren van de sterrenhemel.

De machtige status van de Maya’s hield nog voor een aantal honderd jaar aan. Hierna verdween deze macht op mysterieuze wijze. In een rap tempo verlieten Maya’s hun steden waar zij eeuwenlang in vrede geleefd hadden. Het is dan ook nog steeds een raadsel welke gebeurtenis dit gedrag veroorzaakte.

Hiërogliefenschrift

De Koningen van de Maya’s wilden na hun dood voortleven. Daarom werden ook de tempels en dergelijke gebouwd. Een ander middel om na hun dood ‘voort te leven’ waren hiërogliefen op grote stenen platen. Hierop lieten ze noteren wat ze allemaal bereikt hadden in hun leven. Het is vrij moeilijk om deze symbolen te ontcijferen. Ze bestaan namelijk uit meer dan 700 verschillende tekens. Het duurde dan ook erg lang voordat het uiteindelijk ontcijfert werd. Tegenwoordig is rond de 85% van het Mayaschrift bekend.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Artbite

Drents Museum

Dag Van Tot