Heersers van het RegenwoudLet op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen in het museum.

Van 28 februari tot en met 4 september 2016 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode van 250 tot 900 na Chr. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest. De spectaculaire vormgeving van de tentoonstelling – van dezelfde makers als van Het Terracotta Leger – is geïnspireerd op een Mayatempel.

Wie zijn de Maya’s?

Het volk dat stamt uit de regio rondom het huidige Mexico en Guatemala is één van de oudste beschavingen ter wereld. Dankzij archeologische ontdekkingen in de afgelopen eeuwen is er steeds meer bekend geworden over deze bevolkingsgroep. Nog steeds worden er af en toe nieuwe piramides of zelfs hele steden gevonden in het Mexicaanse regenwoud. De samenleving van Maya’s bevond zich dan ook tot rond 800 n.C. in een bloeiperiode. Op wetenschappelijk niveau waren zij dan ook hun tijd ver vooruit. Zo hielden ze zich onder andere bezig met het observeren van de sterrenhemel.

De machtige status van de Maya’s hield nog voor een aantal honderd jaar aan. Hierna verdween deze macht op mysterieuze wijze. In een rap tempo verlieten Maya’s hun steden waar zij eeuwenlang in vrede geleefd hadden. Het is dan ook nog steeds een raadsel welke gebeurtenis dit gedrag veroorzaakte.

Hiërogliefenschrift

De Koningen van de Maya’s wilden na hun dood voortleven. Daarom werden ook de tempels en dergelijke gebouwd. Een ander middel om na hun dood ‘voort te leven’ waren hiërogliefen op grote stenen platen. Hierop lieten ze noteren wat ze allemaal bereikt hadden in hun leven. Het is vrij moeilijk om deze symbolen te ontcijferen. Ze bestaan namelijk uit meer dan 700 verschillende tekens. Het duurde dan ook erg lang voordat het uiteindelijk ontcijfert werd. Tegenwoordig is rond de 85% van het Mayaschrift bekend.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo | Heersers van het Regenwoud

Tentoonstelling Gemist | Heersers van het Regenwoud

Artbite | Heersers van het Regenwoud

Museum informatie

Drents Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP€8.00
Kinderen t/m 17 jaar, Vrienden, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum