Drents Museum – Door de ogen van… Sia CyrroesUitgestrekte heidevelden met prachtige en simpele akkers erop. Dat is waarschijnlijk wat we direct voor ons zien bij een typisch Drents landschap. Vlakke landschappen waar wij als Nederlands best trots op zijn. Maar wat als je ouders helemaal niet uit Nederland komen? Wat als je van huis uit verhalen hoort over de prachtige bergen en woeste landschappen van het thuisland van je ouders? Kan je de schoonheid van het Drentse landschap dan nog waarderen of komt het dan misschien wel saai over? Vragen die centraal komen te staan tijdens deze editie van Door de ogen van… .

Samen met de Nederlandse acteur Siawaah (Sia) Cyrroes loop je door de verschillende geschilderde landschappen van Drenthe. De acteur, die oorspronkelijk uit Iran komt, vertelt in deze aflevering zijn wat de geschilderde landschappen met hem doen.

Barbizon van het Noorden

De prachtige natuur: dat is waar de provincie Drenthe vooral om bekend staat. Een mooi beeld wat van Drenthe is ontstaan rond de achttiende eeuw. Iets wat de provincie heeft te danken aan verschillende kunstenaars. Het was namelijk in deze periode dat zij het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Drenthe werd hierdoor haast het Barbizon van het Noorden. Een vergelijking met het Franse Barbizon waar kunstenaars, vaak in de openlucht, zich in de negentiende eeuw verzamelden om de natuur te schilderen. Met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries vervulde Drenthe dezelfde rol.

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden ontdekken de bezoekers daarom ook het Drentse landschap tussen 1850 en 1950. Schilderijen, grafieken en tekeningen van grote kunstenaars, zoals Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog nooit eerder vertoonde en onbekende werken uit de collectie van het Drents Museum.

Drentse landschappen VS Iraanse landschappen

Prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Dat is wat Sia, die vooral bekend is door zijn rol als de Iraanse vluchteling Ramin Sabet in de jeugdserie SpangaS, vooral ziet tijdens zijn wandeling door de tentoonstelling.

Zijn ouders zijn in Iran geboren, maar hijzelf is opgegroeid in de Zeeuwse stad Axel. Toch weet de acteur maar al te goed hoe de Iraanse landschappen eruit zien. En vergelijkt hij de dagelijkse taferelen die in de schilderijen zijn te zien met die van de Iraanse cultuur. Op deze manier werkt Sia een bijzondere kijk op de vele kunstwerken die in het Drents museum staan tentoongesteld.

De tentoonstelling ‘Barbizon van het Noorden’ is vanaf 24 november 2019 t/m 22 maart 2020 te bewonderen in het Drents Museum in Assen.

Promo | Door de ogen van... Sia Cyrroes

Door de ogen van... Sia Cyrroes

Museum informatie

Drents Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP€8.00
Kinderen t/m 17 jaar, Vrienden, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.