Barbizon van het NoordenBarbizon van het Noorden

In het Drents Museum is een bijzondere tentoonstelling te bezoeken, namelijk ‘Barbizon van het Noorden’. Hierin worden 110 werken uit 1850 tot 1950 tentoongesteld. Deze werken laten zien wat een ongelooflijke kwaliteit aan kunst in Drenthe is gemaakt.

Met de tentoonstelling wil het museum onder andere aandacht vragen voor het Drentse landschap en de zorgen die spelen over het behouden van het Drentse landschap.

Barbizon

Barbizon is dé plek waar het allemaal begonnen is. Het ligt in Frankrijk, net onder Parijs. Kunstenaars gingen rond 1830/1840 naar Barbizon omdat er hele mooie natuur was die ze wilden schilderen. Dat was iets nieuws voor die tijd. Vanaf dat moment zie je het ook in de rest van Europa gebeuren. Zo ook in Drenthe. Drenthe was dus eigenlijk een soort Barbizon van het Noorden.

Schilderijen

In de tentoonstelling zijn diverse prachtige schilderijen te bewonderen. Zo hangt er een schilderij van Julius van de Sande Bakhuyzen, een kunstenaar uit Den Haag. Hij kwam wel veertig jaar lang elke zomer naar Drenthe. Daar had hij een huis en schilderde hij prachtige landschappen.

Ook zijn er modernere werken in de tentoonstelling te zien. Ondanks dat ze modern zijn, zie je meteen dat het om Drenthe gaat. Zo hangen er twee schilderijen van Simon Moulijn. Deze zijn in 1894 gemaakt. Je zou het bijna niet geloven, omdat ze er zo ongelofelijk modern uitzien. In 1894 was Moulijn ook in Drenthe. Toen schilderde hij nog best wel donker. In de tussentijd had hij de eerste tentoonstelling van Van Gogh gezien. Hier was hij zo erg door geïnspireerd dat zijn hele schilderstijl veranderde. Moulijn weet Drentse landschappen dan ook op een unieke manier op beeld te brengen.

Ook Van Gogh is in Drenthe geweest, in 1883. Er zijn niet zoveel werken bekend gebleven uit zijn Drentse periode. Wel zijn er in totaal vijf schilderijen van de schilder waarvan zeker is dat ze in Drenthe gemaakt zijn. Een daarvan hangt in het Drents Museum. Van Gogh schilderde in tegenstelling tot de meeste andere schilders vooral de veengebieden, en andere donkere landschappen.

Filmpjes

In de tentoonstelling zijn korte filmpjes te zien waarin mensen iets vertellen over een geliefde plek, en daar vertellen ze dan iets over in relatie tot een schilderij die het museum voor hen heeft uitgezocht. In totaal zijn er vier verschillende filmpjes te zien.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Drents Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP€8.00
Kinderen t/m 17 jaar, Vrienden, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.