Musea over hedendaagse kunst staan met hun collecties middenin de maatschappij van nu. In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden in Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering nemen we je graag mee op reis door het hele land om samen te ontdekken hoe hedendaagse kunst een plek heeft binnen de museummuren.

Musea met collecties anno nu

Met hun kunsthistorische kennis zijn musea uitermate gekwalificeerd om kunstcollecties te duiden en aan het publiek te presenteren. Aan het verzamelen en tentoonstellen van hedendaagse kunst ontbreekt echter een element: die van historische context. Want hoe bepaal je de kunsthistorische waarde van een werk dat vandaag de dag gemaakt wordt. Wie zijn de Frida Kahlo, Gustave Monet en Marc Chagall van onze tijd? In deze korte documentaire ontmoeten we vier musea die verzamelen en exposeren met een blik op de toekomst. We gaan langs bij het Nxt Museum en het Moco Museum in Amsterdam, De Domijnen in Sittard en het Cobra Museum in Amstelveen.

Een overzicht van andere VERDIEP aflevering vind je op ons YouTube-kanaal.

Museum No Hero in Delden nodigt bezoekers uit om zélf naar kunst te kijken. Hiermee wil het museum zijn publiek uitdagen om naast te kijken ook zelf te bepalen waar het kunstwerk over gaat en wat het voor hem of haar betekent. Dit doet Museum No Hero uit de overtuiging dat niet de verzamelaar of de kunstenaar, maar juist de kijker op de voorgrond dient te treden. Door zelf actief mee te doen, zo stelt het museum, worden uitwisseling en dialoog gestimuleerd.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Museum No Hero

witregel
Hedendaagse kunst in een historisch jasje

Het monumentale pand waarin Museum No Hero Delden zich bevindt is om en nabij driehonderd jaar oud en heeft – naast het zijn van een museum – veel functies gekend. Zo heeft het gebouw als woonhuis gediend, maar ook als hotel, gemeentehuis en zélfs als rechtbank. Het pand dateert uit 1726 en is sindsdien nog tweemaal verbouwd: in 1867 en in 2015. Deze laatste verbouwing had als doel het gebouw geschikt te maken om als nieuwe huisvesting voor Museum No Hero te functioneren. 

De collectie van een kleurrijke wereld

In het No Hero Museum maakt de bezoeker kennis met een rijke collectie van een kleurrijke wereld. Deze collectie bestaat uit vijf eeuwen kunst uit vijf werelddelen en is bijeengebracht door verzamelaar Geert Steinmeijer. Uit de wens om de collectie met het publiek te delen zette hij in 2007 de No Hero Foundation op. De doelstelling van deze foundation is om niet de verzamelaar of de kunstenaar centraal te stellen, maar het genieten van kunst in een internationale context. Museum No Hero Delden stelt deze collectie sinds 2018 tentoon aan zijn bezoekers. 

Museum No Hero toegangsprijzen en andere praktische informatie

Museum No Hero vind je in het stadje Delden in de provincie Overijssel. Het museum is van woensdag tot en met zondag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Ben je in het bezit van een museumjaarkaart? Dan kost toegang tot het museum slechts € 5,00. In het museum vind je ook een museumcafé, waar je na je bezoek even op adem kunt komen. 

Voor meer informatie over het museum bezoek je hun website. Ben je benieuwd welke musea je nog meer in (de omgeving van) Delden kunt vinden? Neem dan ook eens een kijkje bij het Zoutmuseum, waar we een korte documentaire maakten. 

 

In de korte documentaire De collectie van Escher in het Paleis zie je de hoogtepunten van Escher in het Paleis in een notendop. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Zin om te verdwalen in de oneindige tekeningen van M.C. Escher? Ook dan is de korte documentaire over het Escher in het Paleis uitermate geschikt.

Het verhaal achter de collectie van Escher in het Paleis

Hier zie je meer dan 120 van de belangrijkste kunstwerken van de kunstenaar M.C. Escher. De selectie werken neemt je tevens mee door de ontwikkeling van de optische illusionist die onder andere voert langs wiskundebijlessen en Italiaanse natuurlandschappen.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je blijven leren over musea in (de omgeving van) de Hofstad? Wij namen eerder een kijkje voor je bij het Haags Historisch Museum in Den Haag.

In de korte documentaire De collectie van Museum Dr8888 zie je de hoogtepunten van het Museum Dr8888 in het kort. Weet je nog niet zeker of je dit museum in Drahcten wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Zin om je in no-time te laten bijspijkeren over kunststromingen als Dada, het expressionisme en De Stijl? Ook dan kan de documentaire over Museum Dr8888 je verder helpen.

Het verhaal achter de collectie van Museum Dr8888

In een voormalige minderbroedersklooster in het centrum van de Friese stad Drachten vind je Museum Dr8888, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. In de kerncollectie zijn stromingen als Dada, De Stijl en het expressionisme vertegenwoordigd als mede verzamelingen zilver, oude kronieken en glas-in-lood.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Past Museum Dr8888 helemaal in jouw museumstraatje? Misschien vind je Museum Heerenveen dan ook leuk!

In de korte documentaire De collectie van Landhuis Oud Amelisweerd zie je de hoogtepunten van Landhuis Oud Amelisweerd in een notendop. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Zin om tijdens de volgende kringverjaardag met leuke weetjes te strooien? Ook dan is de korte documentaire over Landhuis Oud Amelisweerd uitermate geschikt.

Het verhaal achter de collectie van Landhuis Oud Amelisweerd

In Bunnik, onder de rook van Utrecht, vind je Landhuis Oud Amelisweerd. Dit historische landhuis biedt een podium aan makers en instellingen uit Utrecht. Zo worden er exposities en tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met het Centraal Museum, Universiteit Utrecht en de Hogeschool van de Kunsten. Daarnaast kun je de prachtige kamers en ruimtes van Landhuis Oud Amelisweerd bezoeken en genieten van de unieke inrichting en in de zeldzame Chinese behangkamers.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je blijven leren over musea in de omgeving van Utrecht? Wij namen eerder ook een kijkje voor je bij Slot Zuylen.

In de korte documentaire De collectie van Museum van Bommel van Dam zie je de hoogtepunten van Museum van Bommel van Dam in een vogelvlucht. Weet je nog niet zeker of je Museum van Bommel van Dam wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Wil je meer leren over de manier waarop het museum maatschappelijke onderwerpen betrekt bij zijn tentoonstellingen? Ook dan is de korte documentaire over Museum van Bommel van Dam het kijken waard.

Het verhaal achter de collectie van Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam dankt haar naam aan het echtpaar van Bommel van Dam die hun collectie in 1971 schonken aan het museum. Naast tentoonstellingen over bekende, nationale en internationale kunstenaars biedt het museum ook graag een podium aan lokale kunstenaars. De verschillende tentoonstellingsruimtes bieden de mogelijkheid om deze lokale vormgevers, schilders of designers hun werk te laten exposeren.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website van het museum. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Museum van Bommel van Dam treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

Bij Het Museum Escher in het Paleis in Den Haag krijg je de kans om de meest bekende werken van M.C. Escher (1898-1971) te bewonderen. Wat dit nog specialer maakt, is dat deze prenten zich bevinden in het voormalige winterpaleis van wijlen prinses Emma, de moeder van koningin Wilhelmina. Hoewel dit paleis tegenwoordig niet meer door leden van het Koninklijk Huis wordt bewoond, speelt het nog steeds een centrale rol tijdens Prinsjesdag, wanneer de Koninklijke familie langs het paleis rijdt voordat ze de Troonrede voorlezen. Het werk van Escher kun je hier bewonderen, en zijn topstukken, zoals de litho “Relativiteit,” maken deel uit van de collectie. Maar dat is nog niet alles. Bij Het Museum Escher in het Paleis worden vrijwel alle grafische kunstwerken van Escher tentoongesteld, inclusief werken uit zijn vroege carrière, Italiaanse landschappen, stillevens en diverse studietekeningen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Escher in het Paleis

witregel

De denkwijze van Escher

Het Museum Escher in het Paleis in Den Haag biedt meer dan alleen passieve observatie. Hier kun je jezelf onderdompelen in de denkwijze van Escher. Je krijgt de kans om met eigen ogen te zien hoe Escher abstracte constructies en onwerkelijke realiteiten creëerde. In 1992 gaf de gemeente Den Haag dit paleis een museale bestemming als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag. In de beginperiode waren er tentoonstellingen met werken van kunstenaars zoals Rodin en Frida Kahlo. Zelfs meubels van Maison Krul werden tentoongesteld.

Een paleis vol grafische kunst

Sinds 16 november 2002 wordt het museum beheerd door de ‘Stichting Escher in Het Paleis’ en is het volledig gewijd aan de 20e-eeuwse grafische kunst van M.C. Escher, die omringd wordt door een goed bewaarde 19e-eeuwse entourage. De Amerikaanse kunstenaar Donald Judd ontwierp de parketvloeren op de begane grond en de eerste verdieping. Daarnaast heeft de Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem maar liefst vijftien unieke kroonluchters ontworpen voor de voormalige koninklijke vertrekken in Het Paleis. Zo vind je in de balzaal een immense ster die eindeloos wordt weerspiegeld tussen twee spiegels. In andere zalen zie je een doodshoofd, een haai en een zeepaardje boven het werk van Escher.

De collectie van Escher in het Paleis

Met meer dan 120 werken in ‘Escher in Het Paleis’ kun je afdrukken bewonderen van bijna zijn volledige oeuvre. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de zeven meter lange “Metamorfose III,” een houtsnede die door middel van een bijzondere, ronde opstelling aan het publiek wordt getoond om de koppeling van eeuwigheid en oneindigheid te ervaren. Naast de beroemde prenten kun je in ‘Escher in Het Paleis’ ook vroeg werk bewonderen, zoals Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en stillevens. Door middel van houtblokken en lithostenen wordt Escher’s werkwijze uitgelegd. Op de tweede etage is een interactieve tentoonstelling ingericht met als thema ‘Kijken als Escher,’ waar je onder andere de kamer van Escher vindt, waar kinderen groter lijken dan hun ouders, een video die je onderdompelt in de wereld van Escher, en een ‘onmogelijke kubus.’ Met speciale ‘Escher Games’ kun je je kennis over Escher testen en spelen met zijn werk.

Jouw bezoek aan Escher in het Paleis

Het Escher museum is gemakkelijk bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station van Den Haag en Station Den Haag Hollands Spoor kun je verschillende trams nemen om het museum te bereiken. Als je met de auto komt, is er parkeergelegenheid in de nabijgelegen parkeergarage Museumkwartier. Voor de meest actuele informatie over openingstijden en lopende tentoonstellingen kijk je op de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen bekijk je onze korte documentaire.

In de korte documentaire De collectie van het Hildo Krop Museum zie je de hoogtepunten van het Hildo Krop Museum in een notendop. Weet je nog niet zeker of je het Hildo Krop Museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Wil je gewoon meer leren over de beeldhouwer Hildo Krop? Ook dan is deze korte documentaire over het Hildo Krop Museum het kijken waard.

Het verhaal achter de collectie van het Hildo Krop Museum

In deze korte documentaire nemen we je mee in het veelzijdige leven van beeldhouwer Hildo Krop. Van zijn bestaan als bakkerszoon tot de titel van stadbeeldhouwer van Amsterdam: middels de indrukwekkende verzameling van het Hildo Krop Museum volgen we de carrière van Krop op de voet.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van het Edams Museum treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

In de korte documentaire De collectie van het Zeeuws Museum neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Leer meer over de Zeeuwen als wereldreizigers of het Zeeuwse licht en kom erachter of het Zeeuws Museum het bezoeken waard is. 

In de abdij van Middelburg vind je het Zeeuws Museum, een bron van inspiratie voor liefhebbers van verschillende stromingen binnen de kunstwereld. Hier weet men als geen ander het heden en het verleden aan elkaar te koppelen door geschiedkundige voorwerpen en schilderijen te verbinden aan hedendaagse kunst.

Het verhaal achter de collectie van het Zeeuws Museum

Deze combinatie is misschien wel het best terug te zien in de wonderkamers. Een moderne variant van de rariteitenkabinetten zoals we ze van oudsher kennen; groots opgezette ruimtes met daarin voorwerpen die afkomstig zijn van over de hele wereld. Dat de Zeeuwen wereldreizigers waren is te merken aan de grote verzameling porselein, beelden en andere objecten vanuit alle windstreken. De kisten bij de expositie zijn gemaakt door Pepijn van Nieuwendijk. De schilderingen die hierop te zien zijn, zijn geïnspireerd op mythologische verhalen en wekken verwondering en inspiratie op.

Voor meer informatie over het verhaal van het Zeeuws Museum bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea in Zeeland vind je op deze pagina

Op het prachtige Landgoed Voorlinden in Wassenaar ontdek je Museum Voorlinden, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst. Ons museum streeft ernaar om te fungeren als een oase van rust in de drukte van de Randstad, waar bezoekers kunnen genieten van kunst, natuur en architectuur in perfecte harmonie. Of je nu binnen in het museum bent of buiten in de weelderige omgeving, er valt altijd iets te bewonderen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Voorlinden

witregel

De totaalervaring van kunst

Museum Voorlinden heeft een onmisbare collectie Highlights, een verzameling kunstwerken die niet in woorden te vatten zijn en ervaren moeten worden. Naast deze permanente collectie organiseren we regelmatig boeiende tentoonstellingen met uiteenlopende onderwerpen. Maar één ding staat altijd centraal: de totaalervaring van kunst, natuur en architectuur voor onze bezoekers.

Natuursteen, daglicht en glas

In 2016 werd ons nieuwe museumgebouw geopend door niemand minder dan Willem Alexander. Dit moderne gebouw is opgetrokken uit natuursteen en transparant glas, waardoor bezoekers zich omringd voelen door de natuur en kunstwerken tot leven komen in het heldere daglicht. Binnen vind je twintig zalen, een educatieve ruimte en een bibliotheek. In onze bibliotheek kun je diepgaande informatie vinden over alle kunstenaars die je in ons museum tegenkomt.

Een willekeurige vloer

Als bezoeker van Museum Voorlinden heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse workshops en activiteiten, die worden georganiseerd in ons educatieatelier. Hier springt de opvallende vloer in het oog, een creatie van kunstenaar George Korsmit. Hij verdeelde de vloer in vakken door met dobbelstenen te gooien en koos de kleuren willekeurig uit een doos met 1600 verschillende kleurstalen. Het resultaat is een unieke en verrassende vloer die de creatieve sfeer in ons atelier weerspiegelt.

De Caldic Collectie

De uitgebreide kunstcollectie wordt tentoongesteld in zowel permanente als tijdelijke exposities, zowel binnen als buiten het museum. Delen van de collectie waren eerder te bewonderen in gerenommeerde instellingen zoals het Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal. De Caldic Collectie, opgebouwd sinds de vroege jaren zeventig, omvat schilderijen, beelden, collages en fotografie uit de 20e eeuw. Je vindt er werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Ai Weiwei, Atelier Van Lieshout, Philip Akkerman, Louise Bourgeois, en vele anderen.

Op maat gemaakt

Speciaal voor het museum heeft James Turrell een adembenemende lichtkoepel genaamd Skyspace gecreëerd. Daarnaast kun je hier ook Richard Serra’s stalen sculptuur Open ended bewonderen, evenals imposante glazen kunstwerken van Roni Horn. Voor een extra artistieke beleving kun je een afspraak maken om de beelden in de nabijgelegen Beeldentuin Clingenbosch van de familie Van Caldenborgh te bezichtigen. Hier ontdek je werken van kunstenaars als Armando, Antony Gormley, Anish Kapoor, en nog vele anderen.

Jouw bezoek aan Museum Voorlinden

Wil je Museum Voorlinden bezoeken? Bekijk de museum Voorlinden openingstijden en ontdek hoe je museum Voorlinden tickets kunt reserveren op de website van het museum. Heb je een museumjaarkaart? Deze is ook geldig bij het museum. Welkom in Museum Voorlinden, waar kunst en natuur samenkomen voor een unieke ervaring.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum