Cobra Museum voor Moderne Kunst

Dinsdag11:0017:00

Volwassenen€12.50
6 t/m 18 jaar, CJP/CJP docentenpas & studentenpas t/m 27 jaar€8.00
Kinderen t/m 5 jaar, Vriend Cobra Museum, Donateurs, Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Stadspas Amstelveen, Rembrandtpas, Iamsterdam City Card, ICOM & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Het museum schijnt licht op het erfgoed van de Cobrabeweging. Hiermee houden ze het gedachtegoed van de Cobra kunstenaars in leven. In 1948 zorgde de beweging voor een revolutie in Nederland. Het was een doorbraak in de Nederlandse moderne kunst die tot op de dag van vandaag nog doorwerkt.

Het CoBrA gedachtengoed

Het gedachtengoed van de Cobrabeweging is veel breder dan de kunstwerken en de poëzie die er uit voortkwamen. De kunstenaars zochten naar de verbinding tussen het volk en kunst. Ze werkten samen door de muren tussen verschillende kunststromen af te breken. Ze hadden een duidelijke mening over de vorming van de maatschappij. De kunstenaars van de Cobrabeweging werkten als een groep samen, inspireerden elkaar en creëerde door hun samenwerking meer impact. Deze samenwerking werd versterkt door hun afkeer tegenover maatschappelijke onderwerpen. Dit verzet is terug te zien in de inspiratie die ze vonden in kunst. Volkskunst, tribale kunst, kinderen, geesteszieken, maar ook vormen van Scandinavische primitieve kunst uit de Middeleeuwen.

Het museum

Het museum bezit een grote verzameling met kunstwerken en ander informatief materiaal. Deze collectie wordt steeds uitgebreid en gebruikt voor diverse presentaties. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is de plek geworden waar experimenten en expressie in de kunst kan worden benadrukt. Het museum is een internationaal centrum op het gebied van de Cobrabeweging. Zij adviseert en onderzoekt internationale collega-musea. Het museum toont haar collectie in meerdere expositiezalen en daarnaast heeft het grote wisseltentoonstellingen. In het museum gaan alle kunstvormen hand in hand. Naast de tentoonstellingen zijn er ook culturele en educatieve activiteiten. Hierbij wordt de focus gelegd op historische en maatschappelijke betekenissen.

Internationaal

Met Cobra Global en andere internationale werkzaamheden werkt het Cobra Museum naar een internationaal begrip van het gedachtegoed van de Cobrabeweging. Dankzij het werk van Cobra Global hebben er afgelopen jaren meerdere Cobra tentoonstellingen plaatsgevonden in vele landen. Kijk voor meer informatie ook op de website.