Museum informatie

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1
1181 ZX
Amstelveen

+31 (0)20 5475050
info@cobra-museum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.50
6 t/m 18 jaar, CJP/CJP docentenpas & studentenpas t/m 27 jaar€8.00
Kinderen t/m 5 jaar, Vriend Cobra Museum, Donateurs, Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Stadspas Amstelveen, Rembrandtpas, Iamsterdam City Card, ICOM & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets
starLid van MuseumTV

Cobra Museum voor Moderne Kunst


Het museum schijnt licht op het erfgoed van de Cobrabeweging en houdt het gedachtegoed van de Cobra kunstenaars in leven. In 1948 zorgde de avant-garde Cobrabeweging voor een revolutie in Nederland. Het was een doorbraak in de Nederlandse moderne kunst die tot op de dag van vandaag nog doorwerkt.

Het CoBrA gedachtengoed

Het gedachtengoed van de Cobrabeweging is veel breder dan de kunstwerken en de poëzie die er uit voortkwamen. De Cobra kunstenaars zochten naar de verbinding tussen het volk en de kunst. Ze werkten multidisciplinair door de muren tussen verschillende kunstdisciplines af te breken. Ze hadden een duidelijke mening over de vorming van de maatschappij. De kunstenaars van de Cobrabeweging werkten als een groep samen, ze inspireerden elkaar en genereerden door hun samenwerking meer impact. Deze samenwerking werd versterkt door hun afkeer tegenover nationalisme en hun verzet tegen de dominante cultuur van de bourgeoisie. Dit verzet is ook terug te zien in de inspiratie die ze vonden bij volkskunst, tribale kunst, kinderen, geesteszieken, naïeve kunst, niet-westerse kunst en vormen van Scandinavische primitieve kunst uit de Middeleeuwen.

Het museum

Het museum bezit een grote Cobraverzameling met kunstwerken en documentair materiaal. Deze collectie wordt steeds uitgebreid en hiermee worden diverse presentaties gemaakt. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is de plek geworden waar in de geest van Cobra, experiment en expressie in de kunst worden benadrukt. Het museum is een internationaal expertisecentrum op het gebied van de Cobrabeweging. Het adviseert en onderzoekt internationale collega-musea. Het Cobra Museum toont haar collectie in meerdere expositiezalen en daarnaast maakt het museum grote wisseltentoonstellingen. In het museum gaan de kunst van Cobra, moderne en hedendaagse kunst hand in hand. Naast de tentoonstellingen zijn er ook culturele en educatieve activiteiten. Bij deze activiteiten wordt de focus gelegd op de historische en maatschappelijke betekenis van de kunstbeweging.

Internationaal

Met Cobra Global en andere internationale werkzaamheden werkt het Cobra Museum naar een internationaal begrip van het gedachtegoed van de Cobrabeweging. Dankzij het werk van Cobra Global hebben er afgelopen jaren meerdere Cobra tentoonstellingen plaatsgevonden in vele landen. Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.