De collectie van Escher in Het Paleis

In het voormalig winterpaleis van Koningin-moeder Emma, in Den Haag, is sinds 2002 Escher in Het Paleis gevestigd. Hier zijn minimaal 120 van Escher’sbelangrijkste werken te zien. Tevens wordt het verhaal vertelt hoe Maurits Cornelis Escher van het maken van prachtige natuurlandschappen in Italië een transitie doorgaat naar zijn wonderlijke en nieuwsgierige landschappen en fantasiewerelden die hem bekend hebben gemaakt. In Het Paleis heb je dus de mogelijkheid om met Escher op ontdekkingsreis te gaan en te ondervinden waarom hij de koning van de optische illusie geworden is.

De avonturier uit Leeuwarden

Escher wordt geboren in 1898 in Leeuwarden. Op vierjarige leeftijd verhuist hij vervolgens samen met zijn ouders naar Arnhem. Op school is Maurits Cornelis Escher niet bepaald een uitblinker. Alhoewel Escher later bekend werd om zijn wiskundige praktijken in zijn kunst, was dit wel zijn slechtste vak op school. In het tekenen kan hij daarentegen wel zijn energie kwijt. Op latere leeftijd vertrekt Escher naar Italië waar hij fantastische wandeltochten maakt in de natuur van Italië. In het voorjaar en de zomer wandelt hij door het Italiaanse landschap, waar hij met name zoekt naar gebieden waar de zee en bergen samenkomen. Deze wandeltochten zijn voor hem een grote inspiratiebron. In de winter en het najaar werkt hij de indrukken van zijn avontuurlijke reizen vervolgens uit tot schilderijen.

Precisie van een graficus

Escher is met name bekend als een graficus, wat betekent dat hij zijn werken graag vermenigvuldigde op papier. Hij deed dit op een uiterst zorgvuldige en precieze wijze. Door eerst zijn tekening in detail op een houtdruk uit te tekenen, kon hij deze vervolgens in detail uitsnijden. Vervolgens konden de tekeningen op papier gedrukt worden. Met name de vele details die te zien zijn in deze houtdrukken zorgen ervoor dat de waardering voor Escher verder gaat dan alleen een kunstenaar met een creatieve geest. Mensen zien namelijk ook zijn liefde voor het vakmanschap.

Toegankelijkheid van Escher

De werken van M.C. Escher spreken een breed publiek aan. Voornamelijk omdat je niet veel ervaring met kunst hoeft te hebben, of er zelfs van hoeft te houden, om Escher leuk te vinden. Vooral zijn ontspannenheid en humor in zijn werk nodigt uit tot het genieten van zijn schilderingen en drukken.

Verhaal van a tot z

In Escher in Het Paleis leer je het verhaal van M.C. Escher van start tot finish kennen. Het verhaal start bij zijn voorliefde voor beelden uit de natuurlijke wereld en eindigt met zijn groeiende populariteit en beroemdheid om zijn onmogelijke constructies en fantasiewerelden. Het nodigt je hoe dan ook uit om goed na te denken, want wat is echt en wat niet?

Promo | De collectie van Escher in Het Paleis

De collectie van Escher in Het Paleis