De collectie van het ZoutmuseumAlles over zout, waar het vandaan komt, de zoutvaatjes, maar ook zout in ons lichaam. Het Zoutmuseum legt het allemaal uit en je hoeft het niet met een korreltje zout te nemen!

Geen drinkwater, maar zout

In 1886 werd in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. Men was eigenlijk op zoek naar drinkwater voor het nabij gelegen kasteel Twickel. De vondst van zoutwater in plaats van drinkwater was natuurlijk een teleurstelling.

Jaren later, tijdens de Eerste Wereldoorlog was er schaarste aan zout in Nederland. Gelukkig herinnerde men zich toen dat er in Twente ooit zout in de bodem was gevonden. Zodoende heeft het meer dan 30 jaar geduurd nadat na deze eerste vondst van zout in Delden door de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in Boekelo industrieel zout ging winnen. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verplaatste de Zoutindustrie zich van Boekelo naar Hengelo,. Door de aanleg van de Twente-Rijn kanalen waren daar de faciliteiten voor afzet van het zout beter.

Het museum

Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout. In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie. Dit wordt op een speelse en educatieve manier belicht. Kinderen zien op een aansprekende manier het belang van en de mogelijkheden, die zout biedt. Het Zoutmuseum stelt voor spreekbeurten prachtige hulpmiddelen beschikbaar. Zeer de moeite waard is de basisexpositie en grote verzameling zoutvaatjes.

De rijke en gevarieerde (interactieve) informatie over deze belangrijke grondstof voor ons leven zal jong en oud, individuele bezoeker en groep, verwonderen.

mini-docu

promo

Museum informatie

Zoutmuseum
Langestraat 30
7491 AG
Delden

074 376 4546
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag14:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
CJP€4.5
Kinderen 6 t/m 12 jaar€2
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumjaarkaart Gratis
Openingstijden Winterseizoen (1 oktober t/m 30 april): Dinsdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur. Zomerseizoen (1 mei t/m 30 september): Maandag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur. Zaterdag en Zondag 14.00 - 17.00 uur.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.