Singer Laren – Weer en wind

Singer Laren

Museum Singer Laren is een museum en theater in één. In 1911 liet het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer in Laren een villa bouwen. Ze waren groot kunstliefhebbers en legde een fraaie kunstcollectie aan. Toen William Singer overleed, liet Anna een museum en concertzaal aan de villa bouwen. Het museum en de concertzaal werden in 1956 geopend voor publiek. In 2017 is de concertzaal vervangen, hiermee kreeg het gebouw ook een entree die de concertzaal en het museum verbindt. Op dit moment is de tentoonstelling weer en wind – Avercamp tot Willink.

Weer en wind – Avercamp tot Willink

In deze tentoonstelling zijn werken van bekende kunstenaars als Hendrick Avercamp en Carel Willink te zien. De kunst die je tijdens de tentoonstellingen kunt bewonderen komen uit verschillende eeuwen en kunststromingen. Wat alle schilderijen gemeen hebben is het weer. Dit aspect wordt door elke kunstenaar op een eigen manier afgebeeld.

Een van de schilderijen die je tijdens de tentoonstelling als bezoeker kunt bekijken is een schilderij van Hendrik Vroom. Het schilderij komt uit 1629 en is daarmee een van de vroegste weerschilderijen uit Nederland. Het kunstwerk beeld een woeste storm op zee af. Bepaalde elementen zien er realistisch uit, maar het is duidelijk dat er ook overdrijving in het schilderij zit. Desalniettemin een prachtig exemplaar om naar te kijken.

Een ander schilderij uit de tentoonstelling is gemaakt door Cornelis Jacobsz van Culemborch en komt uit 1565. Op het schilderij wordt de met ijs overspoelde haven van Delft afgebeeld. Iets wat er onwerkelijk uit ziet, maar in de ‘kleine ijstijd’ vaker voorkwam.

In de mini-docu gaat Peter Kuipers Munneke als weerman en klimaatonderzoeker de tentoonstelling rond om vanuit zijn oogpunt te kijken naar de kunst over het weer. Hij verteld onder andere over de kleine ijstijd en zijn ervaringen met het weer in zijn geboorteprovincie Groningen.

Bekijk nu de nieuwe mini-docu op onze website en ontdek meer over deze tentoonstelling. Ook kun je natuurlijk zelf door weer en wind naar Singer Laren om alles met eigen ogen te zien!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Museum Singer Laren

Dag Van Tot
Dinsdag 10:00 17:00