Mooiste ModernistenHeb je een tentoonstelling gemist omdat je niet onder de verjaardag van je tante uit kon komen? Of wil je simpelweg een tentoonstelling nóg eens zien? Met Tentoonstelling Gemist (her)beleef je jouw favoriete tentoonstellingen eindeloos. Kijk bijvoorbeeld naar de tentoonstelling Mooiste Modernisten (2017) in Museum Singer Laren.

Mooiste Modernisten

Na het overlijden van de Amerikaanse kunstverzamelaar William Singer besloot zijn vrouw Anna Spencer Brugh in hun villa De Wilde Zwanen Museum Singer Laren te openen. William Singer leefde tussen 1886 en 1943, precies in dezelfde tijdsperiode als de kunst in de nieuwste tentoonstelling Mooiste Modernisten. Deze tentoonstelling toont namelijk de ontwikkeling in de Nederlandse schilderkunst in de periode 1870-1940. Een periode waarin kunststijlen zoals het Amsterdams impressionisme, pointilisme, luminisme, kubisme, expressionisme en De Stijl over elkaar heen buitelen. Mooiste Modernisten vertelt alles over deze kunststijlen, maar je kunt vooral genieten van de topstukken die er te zien zijn.

De Tweede Gouden Eeuw

De periode 1870-1940 was een tijd waarin de economie groeide en de wetenschap en kunsten bloeiden. Het wordt ook wel gezien als de ’tweede gouden eeuw’. De Nederlandse kunst krijgt weer een eigen gezicht en kent succes tot ver buiten de landsgrenzen. Er ontstaat een opvallende trek van kunstenaars van de steden naar het platteland. Daar vinden ze hun inspiratie, in de natuur bij de ‘gewone’ man. Het Gooi, en Laren in het bijzonder, trekt kunstenaars zoals Jozef Israëls, Albert Neuhuys, Anton Mauve, Bart van der Leck, Jan Sluyters en Leo Gestel. Het is dan ook geen toeval dat het vernieuwde Singer Laren aftrapt met deze tentoonstelling. Aangetrokken tot het internationale succes van de Larense schilders vestigt het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer zich kort na 1900 in de Gooise kunstenaarskolonie. Hun nalatenschap vormt de basis voor de Singer Collectie en voor deze tentoonstelling.

Nederland gaat internationaal

Voor het eerst sinds de Gouden Eeuw gaat Nederland weer internationaal met de kunst. Dit begint rond 1870, als een groepje kunstenaars naar buiten gaat – buiten de stedelijke centra – om mensen in hun ‘natuurlijke habitat’ te schilderen. Enkele van die schilders waren Josef Israëls en Anton Mauve. Zij namen andere schilders mee met dit ‘nieuwe’ schilderen – het schilderen van mensen buiten de stedelijke sector, op het platteland, werkend, het gewone leven – in de beweging die we ook kennen als de ‘Haagse School’. Den Haag wordt echter steeds drukker en dat drijft de Haagse School-kunstenaars ertoe om naar Laren te verhuizen.

Het platteland versus de stad

Waar Den Haag steeds ‘stedelijker’ wordt, is in Laren nog sprake van veel platteland en andere onbewerkte landschappen. Vandaar dat in Singer Laren kunstwerken te zien zijn van deze Nederlandse schilders, met als voornaamste onderwerpen ‘het gewone leven’ en ‘echte mensen’. In deze schilderijen is de ontwikkeling in kunststromingen goed te zien: van fauvisme via luminisme naar kubisme. ‘Mooiste Modernisten’ brengt in beeld hoe er in korte tijd een groot aantal stijlveranderingen plaatsvond.

Breitner & Israëls

Er is veel meer dan schilderijen van deze Larense kunstenaars. Zo is er ruime aandacht voor de Amsterdamse impressionisten George Hendrik Breitner en Isaac Israels.  Bewonder werken waarop zij het mondaine Amsterdamse stadsleven vastlegden. Met de ruim 120 kunstwerken biedt Mooiste Modernisten een volledig overzicht van het Nederlands modernisme in de schilderkunst.

Alle actuele informatie over Museum Singer Laren vind je op de website van het museum. 

Tentoonstelling Gemist | Mooiste Modernisten

In het kort | Mooiste Modernisten

Museum informatie

Museum Singer Laren

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€18.00
Groepen vanaf 15 personen€16.00
Jongeren van (13 t/m 18 jaar) / CJP€9.00
Museumkaart, BankGiro Loterij VIP kaart, kinderen (t/m 12 jaar), Singer Supporters, ICOM, Vereniging Rembrandt Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum