Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

De relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 staat centraal in de tentoonstelling ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. En dan met nadruk op het woord relatie: de tentoonstelling geeft geen eenzijdig beeld weer maar belicht het verhaal van beide kanten. De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika bijvoorbeeld voorgoed veranderd. Denk aan de samenstelling van de bevolking, de introductie van slavernij via de VOC, de taal (het Afrikaans), de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart. Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd; denk maar aan de Boerengekte rond 1900, de ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80.

Wat is er te zien?

Prominent in ‘Goede Hoop’ zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. Ook zie je indrukwekkende portretten van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo: de kinderen die na 1994 – en de afschaffing van Apartheid – geboren zijn verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst. Parallel aan de tentoonstelling zendt de NTR een zevendelige tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop. Deze is wekelijks te zien op donderdagavond op NPO 2 vanaf 23 maart 2017 om 21.05 uur op NPO2.

Je kunt bovendien een rondleiding boeken door de ‘Goede Hoop’ tentoonstelling met een Zuid-Afrikaanse gids, die het verhaal belicht vanuit een persoonlijke band met deze geschiedenis. Er is ook een gratis audiotour beschikbaar via de Rijksmuseum app. Deze is ingesproken door schrijver en Afrika-kenner Adriaan van Dis.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX

info@rijksmuseum.nl