Goede HoopHeb je een tentoonstelling gemist omdat je niet onder de verjaardag van je tante uit kon komen? Of wil je simpelweg een tentoonstelling nóg eens zien? Met Tentoonstelling Gemist (her)beleef je jouw favoriete tentoonstellingen eindeloos. Kijk bijvoorbeeld naar de tentoonstelling Goede Hoop (2017) in het Rijksmuseum.

Zuid-Afrika en Nederland

De relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 staat centraal in de tentoonstelling ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. En dan met nadruk op het woord relatie: de tentoonstelling geeft geen eenzijdig beeld weer maar belicht het verhaal van beide kanten. De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika bijvoorbeeld voorgoed veranderd. Denk aan de samenstelling van de bevolking, de introductie van slavernij via de VOC, de taal (het Afrikaans), de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart. Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd; denk maar aan de Boerengekte rond 1900, de Transvaalbuurten en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80.

Landschapspanorama’s van Goede Hoop

Prominent in ‘Goede Hoop’ zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. Ook zie je indrukwekkende portretten van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo: de kinderen die na 1994 – en de afschaffing van Apartheid – geboren zijn verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst. 

Alle actuele informatie over Amsterdam Rijksmuseum vind je op de website van het museum. 

Promo | Goede Hoop

Tentoonstelling Gemist | Goede Hoop

Artbite | Zuid-Afrika en Nederland

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€20.00
CJP | EYCA€10.00
Jongeren (t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtpas Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum