De kunst van Matthijs MarisHeb je een tentoonstelling gemist omdat je niet onder de verjaardag van je tante uit kon komen? Of wil je simpelweg een tentoonstelling nóg eens zien? Met Tentoonstelling Gemist (her)beleef je jouw favoriete tentoonstellingen eindeloos. Kijk bijvoorbeeld naar de tentoonstelling De kunst van Matthijs Maris (2017) in het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert een tentoonstelling met een grotendeels compleet overzicht van de kunst van Matthijs Maris. Deze bijzondere prestatie is te danken aan bruiklenen uit The Burrel Collection in Glasgow. Die kunstcollectie werd namelijk verzameld door scheepsmagnaat Sir William Burrel (1861 – 1951). Hij was een groot liefhebber van, onder andere, de werken van Matthijs Maris. Na zijn dood deed hij deze collectie cadeau aan Glasgow onder voorwaarde dat het nooit verscheept zou worden. Aangezien het museum tot 2020 gerenoveerd wordt geeft het Schotse parlement bij hoge uitzondering toestemming om deze unieke collectie in Nederland te zien. Precies honderd jaar na zijn dood zijn deze kunstwerken dus voor even terug in zijn vaderland. De totale collectie van 75 schilderijen, tekeningen en etsen neemt de bezoeker op reis langs de door de jaren heen evoluerende stijl van Maris.

Wie was Matthijs Maris?

Matthijs Maris (1839-1917) woonde in Parijs en Londen en komt uit een kunstzinnige familie. Als middelste broertje van eveneens beroemde kunstenaars Jacobus en Willem was hij al jong lid van de kunstbeweging de Haagse School. Bij leven was Maris al wereldberoemd en een van zijn grootste bewonderaars was Vincent van Gogh. Ooit stond Van Gogh zelfs voor de deur van Maris in Frankrijk in de hoop wat schilderlessen te ontvangen. Maris was echter langzaamaan verbitterd geraakt met de kunstwereld en raadde Van Gogh aan ‘alles te gaan doen behalve schilderen’. In de laatste jaren van zijn leven raakte Maris namelijk steeds meer geïrriteerd met de kunstwereld. Uiteindelijk vertrok hij op uitnodiging van Schotse kunsthandelaar Daniel Cottier naar Londen. Hier moest hij zijn verafschuwde ‘pot-boilers’ maken; schilderijen die puur voor het geld werden gemaakt. Later kreeg Maris zijn eigen woning in Londen waar hij zou wonen tot zijn dood.

Sprookjesachtig

De stijl van Matthijs Maris laat zich kenmerken door sprookjesachtige figuren, wonderlijke landschappen en mysterieuze scènes. De jonge Maris was lid van de Haagse School en produceerde dus voornamelijk realistische kunst in zijn vroege jaren. Dit veranderde door de jaren heen in een stijl die meer introvert en symbolisch is. Zijn laatste schilderijen hebben een kenmerkende ‘mist’ over de doeken hangen. De afbeeldingen op het schilderij zijn zo vervaagd dat het erg lastig is om te zien waar men naar kijkt. Conservator Jenny Reynaerts dacht bij het onderzoeken van zo’n schilderij in eerste instantie dat het mislukt was. Het bleek echter een doelbewuste keuze te zijn. De mogelijkheden tot onderzoek zijn een extra voordeel van de tentoonstelling. De werken uit Glasgow zijn namelijk voor het eerst te analyseren door het Rijksmuseum.

Alle actuele informatie over Amsterdam Rijksmuseum vind je op de website van het museum. 

Promo | De kunst van Matthijs Maris

Tentoonstelling Gemist | De kunst van Matthijs Maris

Artbite | Burrell Collection

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX
Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
t/m 18 jaar Gratis
CJP & EYCA€10.00
Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK, VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum