Tachtig Jaar OorlogHeb je een tentoonstelling gemist omdat je niet onder de verjaardag van je tante uit kon komen? Of wil je simpelweg een tentoonstelling nóg eens zien? Met Tentoonstelling Gemist (her)beleef je jouw favoriete tentoonstellingen eindeloos. Kijk bijvoorbeeld naar de tentoonstelling  Tachtig Jaar Oorlog (2018) in het Rijksmuseum.

Tachtig Jaar Oorlog

De Tachtigjarige oorlog is een cruciale gebeurtenis uit de geschiedenis. Het leidde namelijk tot het ontstaan van Nederland. 450 jaar geleden begon deze oorlog en het is nu voor het eerst dat de hele periode in een tentoonstelling te zien is. Onderwerpen en waarden die tijdens deze oorlog van belang waren, zijn vandaag de dag nog steeds van belang. Denk aan: identiteit, autonomie, godsdienstvrijheid en nog meer. Ontdek in de eerste zaal van de tentoonstelling meer over de periode voorafgaand aan de oorlog. Filips II werd namelijk soeverein vorst, en niet iedereen was daar even blij mee.

Splitsing binnen het land

Doordat niet iedereen even blij was met het gezag van Filips II, ontstond er een opstand tegen gezag en kerk. Deze opstand veranderde later in een burgeroorlog. Tijdens de opstand werd het namelijk duidelijk dat er veel verschil was tussen de protestanten en de katholieken. Voor de een was het woord van god het belangrijkste van het geloof, voor de ander hoorden er ook beelden en schilderingen bij. Filips II was zelf katholiek en verdedigde hun belang. De protestanten kwamen in opstand. Ze eisten meer ruimte voor hun eigen geloof en begonnen de Beeldenstorm. Tijdens de Beeldenstorm werden kerken en de beelden die erin stonden vernield. Een aantal van deze vernielde beelden zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling.

Alle actuele informatie over Amsterdam Rijksmuseum vind je op de website van het museum. 

Promo | Tachtig Jaar Oorlog

Tentoonstelling Gemist | Tachtig Jaar Oorlog

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
t/m 18 jaar Gratis
CJP & EYCA€10.00
Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK, VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum