Giuseppe PenoneHeb je een tentoonstelling gemist omdat je niet onder de verjaardag van je tante uit kon komen? Of wil je simpelweg een tentoonstelling nóg eens zien? Met Tentoonstelling Gemist (her)beleef je jouw favoriete tentoonstellingen eindeloos. Kijk bijvoorbeeld naar de beeldententoonstelling van Giuseppe Penone in de tuin van het Rijksmuseum.

Jaarlijkse beeldententoonstelling

De jaarlijkse beeldententoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum was in de zomer van 2016 gewijd aan de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Voor het eerst in lange tijd was er, naast een aantal vroegere iconische werken, ook nieuw werk van de kunstenaar te zien. Bijvoorbeeld het ‘Vene di pietra tra i rami’ (‘Steenaders tussen de takken’, 2015).

Giuseppe Penone

Het werk van de Italiaanse Giuseppe Penone kenmerkt zich door de verbondenheid met (de krachten van) de natuur. Vooral natuurlijke groei- en veranderingsprocessen vindt de kunstenaar boeiend, omdat het processen zijn die de meeste mensen niet opmerken. Deze zijn dan ook veelal terug te zien in zijn kunstwerken.

“Een tuin leeft van licht, van kleuren, van stenen, van planten. De aanwezigheid van mensen doorsnijdt hem, bewoont hem op een aarzelende en vluchtige manier, voegt aan het leven van die plek de lichte loop van zijn bestaan toe. De mooiste beelden in een tuin zijn die, die bomen, stenen en kleuren worden.” – Giuseppe Penone (1998)

Arte povera

Penone’s werk wordt gerekend tot de kunststroming ‘arte povera’, wat ‘armoedige/arme kunst’ betekent. Deze benaming is tot stand gekomen vanwege het materiaalgebruik van de kunstenaars. Het zijn materialen die niet gebruikelijk zijn en als ‘eenvoudig’ worden gezien in de beeldende kunst, zoals bijenwas, groenten, textiel, hout en plastic. Een andere reden voor de benaming is dat het kunst is die zich losmaakt van de traditionele kunst. De materialen waarmee gewerkt werd zijn namelijk vergankelijke materialen. Hierdoor wordt het concept van traditionele kunst, die voor de eeuwigheid bewaard blijft en een verhandelbaar product is, ontkent.

Alle actuele informatie over Amsterdam Rijksmuseum vind je op de website van het museum. 

Promo | Giuseppe Penone

Tentoonstelling Gemist | Giuseppe Penone

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€20.00
CJP | EYCA€10.00
Jongeren (t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtpas Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum