Giuseppe Penone in RijksmuseumtuinJaarlijkse beeldententoonstelling

De jaarlijkse beeldententoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum is deze zomer gewijd aan de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Voor het eerst is hier, naast een aantal vroegere iconische werken, ook nieuw werk van de kunstenaar te zien. Bijvoorbeeld het ‘Vene di pietra tra i rami’ (‘Steenaders tussen de takken’, 2015). Ook een wereldprimeur is een twaalf meter breed scherm. Dit scherm bestaat uit twee, ruggelings geplaatste kunstwerken bestaat die in het Atrium van het Rijksmuseum hangen.

Giuseppe Perone

Het werk van de Italiaanse Giuseppe Penone kenmerkt zich door de verbondenheid met (de krachten van) de natuur. Vooral natuurlijke groei- en veranderingsprocessen vindt de kunstenaar boeiend, omdat het processen zijn die de meeste mensen niet opmerken. Deze zijn dan ook veelal terug te zien in zijn kunstwerken.

“Een tuin leeft van licht, van kleuren, van stenen, van planten. De aanwezigheid van mensen doorsnijdt hem, bewoont hem op een aarzelende en vluchtige manier, voegt aan het leven van die plek de lichte loop van zijn bestaan toe. De mooiste beelden in een tuin zijn die, die bomen, stenen en kleuren worden.” – Giuseppe Penone (1998)

Arte povera

Penone’s werk wordt gerekend tot de kunststroming ‘arte povere’, wat ‘armoedige/arme kunst’ betekent. Deze benaming is tot stand gekomen vanwege het materiaalgebruik van de kunstenaars. Het zijn materialen die niet gebruikelijk zijn en als ‘eenvoudig’ worden gezien in de beeldende kunst, zoals bijenwas, groenten, textiel, hout en plastic. Een andere reden voor de benaming is dat het kunst is die zich losmaakt van de traditionele kunst. De materialen waarmee gewerkt werd zijn namelijk vergankelijke materialen. Hierdoor wordt het concept van traditionele kunst, die voor de eeuwigheid bewaard blijft en een verhandelbaar product is, ontkent.

Disclaimer: deze tentoonstelling was te zien tot 2 oktober 2016 en is inmiddels verlopen. De tentoonstelling herbeleven doe je door te kijken naar onze mini-docu!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX
Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
CJP & EYCA€10.00
T/m 18 jaar, Vrienden, Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Van 3 april t/m 28 augustus 2020 is het Rijksmuseum geopend op vrijdagavond! Het museum, café en de winkel zijn dan open van 9 tot 21 uur. Voor deze dagen gelden de gewone prijzen en entreetickets. Er zijn Nederlandse en Engelstalige rondleidingen. In het café kunnen bezoekers terecht voor een borrel of diner. Reserveren wordt aangeraden. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.