Bij Escher in het Paleis kan je de bekendste werken uit het oeuvre van M.C. Escher (1898-1971) bekijken. En, dat niet op zo maar een plek! De prenten hangen namelijk in het voormalige winterpaleis van wijlen prinses Emma, de moeder van Wilhelmina. Het Paleis wordt nu niet meer bewoond door Koninklijke leden. Wel staat het Haagse Paleis Lange Voorhout nog centraal tijdens Prinsjesdag, waar de Koninklijke familie langsheen rijdt voordat zij de Troonrede voorlezen.

 

Escher en zijn werk

Het werk van Escher is te bezichtigen in het Paleis, in Den Haag. Ook zijn topstukken, zoals de litho Relativiteit, vind je terug in deze collectie. Escher werd bekend door zijn prenten en houtsnedes. Dit zijn overigens niet de enige kunstwerken die je er kan bezichtigen. Bij Escher in het Paleis wordt bijna alle grafische kunst van Escher tentoon gesteld. Zo zie je ook werken uit zijn eerdere carrière, Italiaanse landschappen, stillevens en diverse studietekeningen.

Escher in het Paleis in Den Haag biedt ook een interactieve tentoonstelling. Hierin wordt je meegenomen in de denkwijze van Escher. Je kan op deze manier met jouw eigen ogen zien hoe Escher gebruik maakte van abstracte constructies of een onwerkelijke realiteit.

 

Museum Escher in het Paleis Den Haag bereiken

Het Escher museum is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station van Den Haag of station Den Haag Hollands Spoor gaan er verschillende trams richting het museum. Ook met de auto kunt u het museum bereiken. U kunt uw auto nabij het museum parkeren in parkeergarage Museumkwartier.

Informatie over huidige tentoonstellingen vind je terug op de website van het Escher Museum. Meer algemene informatie over uw bezoek aan het museum vind je links in de witte balk.

In het Limburgse Simpelveld vind je Museum de Schat van Simpelveld. Het museum is gevestigd in een kloostergebouw, Huize Loreto. De Zusters van het Arme Kind Jezus namen hun intrek in dit gebouw nadat zij vertrokken uit Duitsland. Vanuit Simpelveld werd de kloostergemeenschap van de Zusters georganiseerd, verspreid en bestuurd.

Het museum met de schatten van de Zusters

In 2012 vertrekken de Zusters van het Arme Kind Jezus uit Simpelveld en verhuizen terug naar Aken. Zes jaar later wordt Museum de Schat van Simpelveld geopend. Het museum bevindt zich in het kloostergebouw waar de Zusters verbleven. Hierdoor krijg je een uniek inkijkje in deze gesloten kloostergemeenschap. Zo leer je bijvoorbeeld oprichtster Clara Fey kennen. Je kan in het museum zelfs haar kamer bezoeken. Ook de stoel waar zij in overlijdt, is nog te zien in Museum de Schat van Simpelveld.

De handgemaakte paramenten in Museum de Schat van Simpelveld

Naast dat de Zusters zorg droegen voor kinderen afkomstig uit minder welgestelde gezinnen, beschikten zij ook over een pensionaat en school. Om dit te kunnen bekostigen, waren de Zusters afhankelijk van diverse inkomsten. De grootste inkomstenbron ontstaat per toeval als een Zuster beslist om handgeborduurde paramenten te maken. Deze worden uiteindelijk ook gemaakt en verkocht voor andere parochies.

Ook zo benieuwd naar wat voor bijzondere schatten jij kan vinden in Simpelveld? Onze mini-documentaire over Museum de Schat van Simpelveld geeft jou alvast een uniek inkijkje. Meer algemene informatie vind je overigens ook op de website van het museum.

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips en andersom. Midden in Eindhoven, op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, staat het Philips Museum. Hier wordt het verhaal verteld over de Brabantse stad, ondertussen behorend tot de grootste van Nederland, en groot werd door het concern bekend van zijn gloeilampen. Het museum loopt chronologisch door de geschiedenis van het bedrijf en begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte, omdat het gebruik van kaarslicht toentertijd nog gangbaar was.

Een rijke geschiedenis

Je ziet hoe Philips zichzelf telkens opnieuw uitvindt en met innovatieve technologie een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke veranderingen. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Nu zien we die geschiedenis terug in het museum met: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor het volk

Philips heeft zich innovatief getoond, eerst met elektrisch licht, later bij radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. Op dit moment bevindt Philips zich in de voorhoede van grote omwentelingen in de gezondheidszorg. Altijd met als doel: het leven van mensen verbeteren. Ook de nauwe banden met de Eindhovense voetbalclub PSV zijn goed terug te zien. Het Philips Museum is voor voor jong en oud, van technicus tot sportfanaat.

Dagje uit

Het Philips Museum bevindt zich in het centrum van Eindhoven op loopafstand van verschillende eet- en drinketablisementen. Een aanrader is een bezoek aan Strijp-S, waar in oude fabriekspanden ruimte is gemaakt voor het stadsleven.

Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan gauw de website.

Hij is de schilder van de Sterrennacht, Het gele huis en de Zonnebloemen, afijn, Vincent van Gogh. Na vele omzwervingen door Nederland en Frankrijk woonde de kunstenaar drie jaar (1883 – 1885) in het Brabantse Nuenen en maakte daar een kwart van al zijn werken. Dit stukje cultureel erfgoed is vastgelegd in Museum Vincentre.

De vaste expositie vertelt het verhaal van twee personages: Vincent van Gogh en Nuenen. Beide karakters worden ontrafeld en er ontstaat een haat-liefdeverhouding. Steeds wordt de bezoeker verder meegenomen in dit verhaal.

Vincent en intimi

Hier komen zijn werken tot leven. Op moderne wijze word je door het oude Nuenen van deze schilder geleid. Luister naar verhalen van inwoners van toen en hun beleving over Vincent. Ervaar het Nuenen van vroeger en zie wandelend door het Vincentre hoe Van Goghs beroemde kleurenpalet is ontstaan. Ook maak je kennis met de intimi van Vincent, bijvoorbeeld zijn goede vriend Anthon van Rappard. Hij was eveneens schilder en vond in Vincent zijn gelijke.

Hardheid van het bestaan

Volledig in lijn met de andere grote meesters uit zijn tijd werd Vincent geraakt door de hardheid van het bestaan en besloot hij de gewone mens in beeld te brengen. Vanuit deze voorliefde voor de mens en zijn harde werk raakte hij geïnspireerd door de wevers en hun werkomstandigheden, een veel voorkomend beroep in het Brabantse dorp. Hij maakte een serie van maar liefst dertig werken variërend van de wever tot de werking van het weefgetouw. Beleef verder in de theaterzaal hoe het schilderij ‘De Aardappeleters’ tot leven komt en proef van de thematiek die Van Gogh terug liet komen in zijn schilderkunst.

Dagje uit

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws pand dat ten tijde van Vincents periode in Nuenen dienst deed als stadhuis. Naast een bezoek aan het museum is er in het dorp veel meer te ontdekken over het leven van Vincent. Boek via de website van Vincentre bijvoorbeeld een gids die je mee kan nemen door de 19e-eeuwse geschiedenis van deze grootmeester.

De Museumfabriek

De Museumfabriek Winterswijk is onderdeel van Vereniging Het Museum. Een groot deel van de collectie heeft het museum te danken aan onderwijzer de heer G. Jansen.

De collectie werd na de oprichting van Vereniging Het Museum in 1929 tentoongesteld in een door de gemeente ter beschikking gesteld schoollokaal. De doelstelling van het museum is om de geologische gesteldheid van de bodem, het meest typische waar Winterswijk om bekend is, tentoon te stellen. Dit in combinatie met de dieren en planten waarvan veel soorten zeldzaam zijn.
Naast de collectie van de heer Jansen heeft het museum ook historische weefgetouwen die nog steeds werken. Ook vind je er schilderijen van Max van Dam, een geologische collectie en een overgebleven deel van de expositie ’75 jaar bevrijding’.

De Wereld van Wenters

Verdeeld over drie panden vind je in Winterswijk het museum De Wereld van Wenters. Het museum behoort net als de Museumfabriek bij de Vereniging Het Museum. De collectie van het museum vertoont de verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk.

Voormalige bakkerswinkel

De drie panden waar het museum in is gevestigd had in de negentiende en twintigste eeuw de functie van bakkerswinkel. De winkel, inclusief voorkamer, kelder en bakkerij, is geheel in de oude staat hersteld nadat het pand na een grondige verbouwing omgetoverd werd tot museum. Nu vind je op nummer 38 de expositieruimte, op huisnummer 40 word je ontvangen in de centrale ruimte met koffiehoek en op nummer 42 vind je de oude bakkerij. Vooral dit laatste huis heeft een rijke bouwgeschiedenis. Het pand was oorspronkelijk gebouwd als boerderij en op een kadastrale kaart van de negentiende eeuw is te zien dat het pand bestond uit twee smalle delen. Deze zijn later samengevoegd waardoor het pand een stuk groter werd.

Honderd jaar terug in de tijd

Wanneer je het museum binnen stapt reis je honderd jaar terug in de tijd. Doordat de bakkerij geheel in oude staat is hersteld, inclusief de originele bakkersoven, krijg je een goed beeld van hoe men vroeger leefden. Zo lees je in de gangen van het museum de verhalen van de vele bakkers van Winterswijk.

De expositieruimte in het museum is gebouwd om interessante onderwerpen uit Winterswijk tentoon te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een expositie over de in Winterswijk geboren schrijver Gerrit Komrij of de schilder Max van Dam. Wil je meer weten over Winterswijk? De vrijwilligers van het museum staan klaar om je rond te leiden en te vertellen over hun prachtige dorp.

Kijk voor de actuele openingstijden per museum op de website van Vereniging het Museum.

Verdeeld over drie panden vind je in Winterswijk het museum De Wereld van Wenters. Het museum behoort net als de Museumfabriek bij de Vereniging Het Museum. De collectie van het museum vertoont de verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk.

Voormalige bakkerswinkel

De drie panden waar het museum in is gevestigd had in de negentiende en twintigste eeuw de functie van bakkerswinkel. De winkel, inclusief voorkamer, kelder en bakkerij, is geheel in de oude staat hersteld nadat het pand na een grondige verbouwing omgetoverd werd tot museum. Nu vind je op nummer 38 de expositieruimte, op huisnummer 40 word je ontvangen in de centrale ruimte met koffiehoek en op nummer 42 vind je de oude bakkerij. Vooral dit laatste huis heeft een rijke bouwgeschiedenis. Het pand was oorspronkelijk gebouwd als boerderij en op een kadastrale kaart van de negentiende eeuw is te zien dat het pand bestond uit twee smalle delen. Deze zijn later samengevoegd waardoor het pand een stuk groter werd. 

Honderd jaar terug in de tijd

Wanneer je het museum binnen stapt reis je honderd jaar terug in de tijd. Doordat de bakkerij geheel in oude staat is hersteld, inclusief de originele bakkersoven, krijg je een goed beeld van hoe men vroeger leefden. Zo lees je in de gangen van het museum de verhalen van de vele bakkers van Winterswijk.

De expositieruimte in het museum is gebouwd om interessante onderwerpen uit Winterswijk tentoon te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een expositie over de in Winterswijk geboren schrijver Gerrit Komrij of de schilder Max van Dam. Wil je meer weten over Winterswijk? De vrijwilligers van het museum staan klaar om je rond te leiden en te vertellen over hun prachtige dorp.         

De Museumfabriek Winterswijk is onderdeel van Vereniging Het Museum. Een groot deel van de collectie heeft het museum te danken aan onderwijzer de heer G. Jansen.

De collectie werd na de oprichting van Vereniging Het Museum in 1929 tentoongesteld in een door de gemeente ter beschikking gesteld schoollokaal. De doelstelling van het museum is om de geologische gesteldheid van de bodem, het meest typische waar Winterswijk om bekend is, tentoon te stellen. Dit in combinatie met de dieren en planten waarvan veel soorten zeldzaam zijn.

Naast de collectie van de heer Jansen heeft het museum ook historische weefgetouwen die nog steeds werken. Ook vind je er schilderijen van Max van Dam, een geologische collectie en een overgebleven deel van de expositie ’75 jaar bevrijding’.

De collectie van De Museumfabriek Winterswijk is vastgelegd in een mini-docu. Klik hier voor de video.

Het Westfries Archief in Hoorn is hét centrum voor historische informatie van (oostelijk) West-Friesland. In mei 1977 opende het archief haar deuren voor bezoekers die hier gratis terecht kunnen voor beeld- en geluidsmateriaal, de bibliotheek en verschillende archieven. 

Stadhuis

In het nieuwe stadhuis van Hoorn werd een depot en studiezaal ingericht voor de archiefdienst. In eerste instantie was dit archief alleen voor de gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik maar al snel sloten meer gemeenten uit West-Friesland zich aan. Door de komst van de andere gemeenten werd het stadhuis te klein om alle bezoekers en de snelgroeiende collectie een plek te kunnen bieden. De archiefcommissie gaf daarom in 2000 de opdracht voor de bouw van een nieuw pand. Het nieuwe gebouw, gelegen naast Sportpark De Blauwe Berg, werd vanaf 2006 officieel in gebruik genomen. 

Architectuur

Achter de bouw van het pand zit een filosofie. Het archiefdepot is hét belangrijkste onderdeel van het archief. Daarom besloten de architecten het depot niet weg te stoppen onder de grond, maar om deze een prominente plek te geven in het pand: compleet in het midden. Deze betonnen bunker wilde ze zo goed mogelijk zichtbaar hebben. De glazen stolp over het bouwdeel zorgt ervoor dat het depot van buitenaf al te zien is. Bij de bouw van het depot hebben de architecten rekening gehouden met de stand van de zon. De originele archiefstukken moeten goed beschermd blijven en liggen daarom aan de noordkant van het pand.

Aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam vind je het Nationaal Holocaust Museum. Het museum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier en is gevestigd in de voormalig Hervormde Kweekschool. Hier werden vroeger onderwijzeressen opgeleid tot juf. 

Geschiedenis

In de zomer van 1943 werd de crèche naast de Kweekschool gebruikt als verzamelplaats voor joodse kinderen. De kinderen verbleven hier zonder ouders in afwachting van hun deportatie naar een van de concentratiekampen. De directrice van de aanliggende Kweekschool, Henriette Pimetel, trok zich het lot van deze kinderen aan en besloot de kinderen te gaan redden. In samenwerking met verschillende verzetsgroepen zette ze een ontsnappingsplan op waarbij de kinderen uit de crèche werden verplaatst naar de Kweekschool. Hiervoor manipuleerde ze administratie en kwamen jonge vrouwen de ophalen. Ongezien stapte zij in de tram of liepen de straat uit.  Met deze acties zijn zeshonderd joodse kinderen gered en naar onderduikadressen gebracht. 

Collectie

Het museum is in 2016 opgericht als ‘proeftuin’ voor een permanent museum. Al snel werd duidelijk dat Nederland een grote behoefte heeft aan een museum volledig gewijd aan de Holocaust. Op de begane grond van het museum worden tentoonstellingen getoond en presentaties gegeven. Om het hele pand om te toveren tot museum ondergaat het gebouw een uitgebreide verbouwing. Naar verwachting is deze verbouwing in september 2022 klaar.

Gebouw

Gelegen aan de Herengracht in Amsterdam vind je het Kattenkabinet. Het museum is gevestigd in een monumentaal zeventiende-eeuws gebouw wat tot 1985 in handen was van de familie Van Eeghen. In 1885 kocht koopman en bankier Pieter Van Eeghen het pand van de familie Van Loon die het gebouw zelf had gebouwd. Het gebouw heeft een aantal imposante bewoners gehad.Zo woonde de burgemeester van Amsterdam Jan Calkoen in het pand en is er bezoek geweest van de Amerikaanse president John Adams bij politicus Engelbert François van Berckel. Er zijn flink wat verbouwingen geweest aan het pand. Van Eeghen heeft de kozijnen en ramen vervangen die het huidige aanzicht van het pand hebben bepaald. Hierdoor valt het gebouw erg op, in tegenstelling tot de omringende panden op de Herengracht. 

Binnen is het gebouw helemaal gerestaureerd door Stichting Herengracht 497. Op de klassieke beletage vind je vijf verschillende ruimtes met ieder hun eigen bezienswaardigheden. In de balzaal vind je wandappliques en plafondschilderingen van de stedenmaagd. Deze dateren tussen 1750 en 1770. Ook in de muziek- en Mechelse kamer vind je plafondschilderingen. De Mechelse kamer is nog geheel in zijn oorspronkelijke staat en dateert uit 1886. Tot slot vind je er een bibliotheek en een kamer speciaal gewijd aan de rode kater van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet. 

Collectie

In het museum vind je een uitgebreide collectie van onder andere foto’s, schilderijen, tekeningen en affiches. Met de collectie biedt het Kattenkabinet een zo volledig mogelijk beeld van de rol van de kat door de eeuwen heen in de kunst en cultuur. Katten zijn voor veel kunstenaars een bron van inspiratie geweest. Dit komt mede doordat katten vaak symbool staan voor vrouwelijkheid en elegantie. Grote namen als Picasso, Sal Meijer en Henriette Ronner-Knip lieten zich inspireren door deze viervoeters. 

Dat de liefde voor katten extreme vormen kan aannemen, laat de speciale kamer voor J.P. Morgan maar goed zien. De rode kater ontving iedere vijf jaar op zijn verjaardag een bijzonder cadeau. Zo werd hij geportretteerd door Ansél Sandberg op zijn vijfde verjaardag, kreeg hij vijf jaar later een bronzen beeld en ontwikkelde zijn vrienden en bewonderaars een speciaal boekje toen hij vijftien werd. In dit boekje staat vijftig aan Morgan opgedragen kattenlimericks. Het bronzen beeld is gestolen voor de opening van het museum, maar alle andere geschenken voor de kat zijn te bewonderen in deze speciale kamer. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.