Museum Bronbeek, gevestigd in Arnhem, is een uniek museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevindt zich op een historisch landgoed dat vrij toegankelijk is. Daarnaast fungeert Bronbeek Museum ook als een tehuis voor veteranen van alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De officiële naam van het museum is: het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Bronbeek

witregel

Herdenken en vieren

Op het prachtige landgoed van Museum Bronbeek worden tal van herdenkingen en evenementen gehouden. Het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan is ook op het landgoed gevestigd. Kumpulan biedt een congreszaal, vergaderzaal en Indisch specialiteitenrestaurant.

Koloniaal Militair Invalidenhuis

Het landgoed Bronbeek werd in 1859 door koning Willem III geschonken aan de Nederlandse staat onder de voorwaarde dat het de bestemming zou krijgen van een militair invalidentehuis. Het ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis’ werd in 1863 samen met het museum geopend.

De collectie van Museum Bronbeek

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van maar liefst 65.000 objecten en een bibliotheek met 15.000 boeken en tijdschriften over de koloniale periode in Nederlands-Indië. De nadruk ligt daarbij op de geschiedenis van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de gekoloniseerde tegenstanders van die tijd. Veel van de wapens en andere voorwerpen die tijdens diverse expedities van het Indische leger werden buitgemaakt, zijn door de jaren heen aan Bronbeek Museum geschonken. Zo boden bijvoorbeeld de troepen die deelnamen aan de veldtocht tegen Boni enige wapens aan de koning aan. Deze wapens zijn nu te bewonderen in de trofeeënzaal van Museum Bronbeek.

Bijzondere giften

Daarnaast deden talloze officieren en oud-officieren van het Indische leger giften aan Bronbeek, variërend van wapens tot militaire werken en andere boeken. Zo schonk Resident C.P.C. Steinmetz Bronbeek in januari 1863 zijn collectie van beelden, afbeeldingen van tempels, vaartuigen en meer. Een opvallend metalen borstbeeld van koning Willem III, vervaardigd door de firma L.J. Enthoven, siert sinds februari 1863 de gevel van het gebouw (met inscriptie: Koning Willem III, stichter en beschermheer). In april 2009 doneerde mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van generaal S. Spoor, al diens decoraties aan het museum. Eerder werd al zijn uniform tentoongesteld in het museum.

Jouw bezoek aan Museum Bronbeek

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie over openingstijden en entreeprijzen op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering: musea als onneembare vesting. We bezoeken vier musea die in hun ondoordringbare muren de verhalen over de Tachtigjarige Oorlog beschermen en doorvertellen. 

Musea als onneembare vesting

Over het algemeen zijn musea goed beveiligd en vrij lastig om binnen te dringen, maar wanneer een museum zich ook nog in een voormalige vesting bevindt, staat een potentiële indringen al helemaal voor een lastige opgave. De vier musea die in deze documentaire voorbijkomen zijn verschanst in vestingen en daarom een  meer dan veilige plek om de bijzondere militaire geschiedenis van onder meer de Tachtigjarige Oorlog te vertellen. Ga met ons mee naar het Nederlands Vestingmuseum, Het Gouverneurshuis, Streekmuseum Stevensweert en Vesting Bourtange.

Meer VERDIEP afleveringen vind je op ons YouTube-kanaal.

In de korte documentaire De collectie van Etersheimerbraak zie je de hoogtepunten van de Etersheimerbraakpolder in een notendop. Weet je nog niet zeker of je de Etersheimerbraak wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Ben je überhaupt niet bekend met de cultuurhistorie van dit Noord-Hollandse gebied? Ook dan is de korte documentaire over Etersheimerbraak een absolute aanrader.

Het verhaal achter de collectie van Etersheimerbraak

Ga mee op expeditie door Etersheimerbraak, een gebied dat de eeuwige strijd van Nederland tegen het water verbeeldt. Een wandeling van circa vier kilometer brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van deze plek. Leer er over de geboortegrond van Dik Trom, kleiputten en de gevaarlijke waterwolf.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Etersheimerbraak treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

De strijd die Nederlanders voeren met het water loopt als een rode lijn door onze gedeelde geschiedenis. Een duidelijker voorbeeld van dit eeuwige gevecht dan de Etersheimerbraakpolder bestaat er bijna niet. Dit landschap ligt maar liefst 6,60 meter beneden N.A.P. en is daarmee het laagste punt van Noord-Holland. Hoe de mensen hier de afgelopen jaren toch droge voeten wisten te houden, leer je tijdens een ontdekkingstocht door Etersheimerbraak.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Etersheimerbraak

witregel

Een polder in een polder (in een polder)

Al vanaf het eind van de 19e eeuw stond er in de Etersheimerbraak een molen. Dit icoon van het Nederlandse landschap had in de Etersheimerbraak het doel om het water in de polder op peil te houden. Wanneer je blik over het uitgstrekte landschap glijdt, merk je namelijk iets op. De hoogteverschillen tussen de verschillende velden is met het blote oog waarneembaar. De polder van Etersheimerbraak is als het ware een trap, met als hoogste punt de kleiput. Vervolgens daal je af naar het niveau van de Etersheimerbraak en de ondergelegen Zeevang om ten slotte in het Markermeer te eindigen.

Dik Trom: belhamel van Etersheimerbraak

Een geboren Etersheimerbraker die in zijn leven nationale bekendheid verwierf is Cornelis Johannes Kieviet. Hij was onderwijzer en kinderboekenschrijver. Met zijn beroemde romanfiguur Dik Trom brak Kieviet door, al scheelde het weinig of we hadden allemaal nooit van de geliefde belhamel gehoord. In de negentiende eeuw was het namelijk gebruikelijk dat hoofdpersonages in boeken het goede voorbeeld geven; iets dat niet rijmt met de ondeugende streken van Dik Trom. Uitgeverijen moesten in het begin dus niets hebben van Kieviets boeken.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf

Het archeologisch minimuseum De Waterwolf is niet te missen: het gebouw toornt boven het vlakke land uit. In het museum leert de bezoeker het verhaal van de eerste mensen die zich duizend jaar geleden vestigden in het veenlandschap van de Etersheimerbraak. Deze pioniers zijn eveneens de stichters van het dorp Etersheim. Vlak naast de toenmalige Zuiderzee wonen betekent vruchtbare grond en toegang tot populaire handelsroutes, maar brengt ook gevaar met zich mee. Uiteindelijk wordt het oorspronkelijke dorp opgeslokt door de zee, de zogenaamde waterwolf. Dankzij archeologische vondsten is het museum in staat om het leven van toen te reconstrueren.

In de korte documentaire De collectie van het Volendams Museum zie je de hoogtepunten van het Volendams Museum in een notendop. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Zin om tijdens de volgende kringverjaardag met leuke weetjes te strooien? Ook dan is de korte documentaire over het Volendams Museum uitermate geschikt.

Het verhaal achter de collectie van het Volendams Museum

Het Volendams Museum probeert antwoord te geven op de vraag waarom het Noord-Hollandse vissersdorp gerekend mag worden tot een van de bekendste plaatsen van Nederland. Hoe elf miljoen sigarenbandjes een bezienswaardigheid werden, hoe vissers hun vangst vers hielden op een boot en het verschil tussen een boezel en een hul , leer je in deze korte documentaire.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je blijven leren over musea in de omgeving van Volendam? Wij namen eerder een kijkje voor je bij het Westfries Museum in Hoorn.

In de korte documentaire De collectie van Historisch Museum de Scheper zie je de hoogtepunten van Historisch Museum de Scheper in Eibergen in een notendop. Weet je nog niet zeker of dit museum een bezoekje waard is? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video.

Het verhaal achter de collectie van Historisch Museum de Scheper

In Historisch Museum de Scheper leer je aan de hand van interessante tentoonstellingen en interactieve exposities waar een klein dorp groot in kan zijn. Laat je vertellen over het literaire bloed dat door de aderen van de Eibergers stroomt en leer hoe de Gelderse plaats zomaar Eibergen aan Zee had kunnen heten.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Eibergen treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

In de korte documentaire De collectie van het Tabaksteeltmuseum zie je de hoogtepunten van het Tabaksteeltmuseum Amerongen in een notendop. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Ben je simpelweg op zoek naar meer informatie over de geschiedenis van tabaksteelt? Bekijk dan ook de documentaire, want je steekt er niet een peukje van op maar een heleboel!

Het verhaal achter de collectie van het Tabaksteeltmuseum

In de omgeving van het Utrechtse dorp Amerongen heeft gedurende driehonderd jaar intensieve tabaksteelt plaatsgevonden. In het museum leer je alles over zowel de teelt van tabak, in de velden rondom het gebouw, als het drogen van de tabak na de oogst. Bovendien kom je meer te weten over de toepassingen van tabak.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je blijven leren over musea in de omgeving van Amerongen? Bekijk dan eens de lijst met musea in de provincie Utrecht. 

Huis Doorn is uniek in vele opzichten. Zo omvat deze plek niet alleen het daadwerkelijke huis, maar ook het park en alle andere gebouwen die op het perceel staan. Daarnaast heeft Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, Huis Doorn bewoond vanaf 1920 tot 1941. Ook kun je het huis bewonderen in de originele inrichting, zoals deze ook was in de jaren ‘30 toen Wilhelm II nog woonachtig was in het huis. In het huis wordt sinds kort ook aandacht besteed aan het personeel van de ex-keizer. Ben jij dus benieuwd naar de geschiedenis van dit huis of hoe het was om dienst van een keizer te werken? Lees dan verder of bekijk direct de korte documentaire.

 

De Europese hofcultuur in Huis Doorn

Huis Doorn is onderdeel van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Je krijgt in dit huis dan ook een uniek inkijkje in de Europese hofcultuur, zoals ook te zien is in de eetkamer van Huis Doorn. Het dineren was in de tijd van de Europese hofcultuur namelijk een serieuze aangelegenheid. De heren kwamen in uniform en dames droegen japons. Op de gedekte tafel zien we onder andere porselein, kristal en luxe tafelzilver. Normaliter werd er in deze ruimte echter niet met grote gezelschappen gegeten. Veelal was de keizer met zijn echtgenote, één of twee heren en mogelijk een gezelschapsdame aanwezig in de ruimte. In de eetkamer zijn ook twee schilderijen te zien, één van Augusta, de echtgenote van de keizer en één van Wilhelm. Het bijzondere aan het portret van de keizer is dat deze gemaakt werd aan de hand van een foto, want Wilhelm II hield niet van poseren.

 

Schip van Staat

Een echte blikvanger die te vinden is in de eetkamer van Huis Door, is het Schip van Staat. Dit schip kreeg Wilhelm II bij zijn 25-jarig regeer jubileum aangeboden in 1913 door alle Duitse vorsten en het Keizerrijk Duitsland. In de eerste instantie ontving hij echter een model omdat het daadwerkelijke schip nog geproduceerd moest worden. De Eerste Wereldoorlog werd echter een spelbreker in de productie. Pas in het begin van de jaren ‘20 dat het Schip van Staat werd afgeleverd in Huis Doorn. Het schip was bedoeld om te pronken met de macht, kracht en pracht van het Duitse Keizerrijk.

 

Studeerkamer, bibliotheek en werkkamer van Wilhelm II

In de studeerkamer en bibliotheek bracht Wilhelm II elke middag door toen hij in Huis Doorn woonde. Hier werd thee gedronken en de kranten en post gelezen. Een belangrijk object in deze ruimte is het portret van Auguste Victoria met wie Wilhelm II in 1881 op 22-jarige leeftijd trouwde. Samen kregen zij overigens zeven kinderen. Direct naast de studeerkamer en bibliotheek vind je de werkkamer van Wilhelm. Wat hier voornamelijk opvalt is de zadelstoel. Deze zadelstoel werd in opdracht van Frederik II, voormalig koning van Pruisen, gemaakt. Hij beweerde namelijk dat goede beslissingen gemaakt werden op de rug van een paard. Om ook in tijden van vrede een goede beslissing te kunnen maken, besloot de vorst voor al zijn paleizen zadelstoelen te laten maken. Daarmee was volgens hem de kwaliteit van de besluitvorming gegarandeerd.

 

Het personeel van ex-keizer Wilhelm II

Van 1920 tot 1941 werkte het personeel in Huis Doorn in dienst van ex-keizer Wilhelm II. Je hebt in Huis Doorn dan ook de mogelijkheid om in de voetsporen van dit personeel te stappen. Zo kun je de vertrekken van de bediendes en personeelsruimtes bekijken. Ook de zolder van Huis Doorn is het bekijken waard. Deze zolder werd namelijk gebruikt als opslag maar werd heringericht tot een appartementencomplex. Hier woonde onder andere de kamerheer en kamervrouw. In de periode dat Augusta ziek was, woonde hier ook de lijfarts. In het overige deel van het appartementencomplex waren er een woonkamer, zitkamer en twee slaapvertrekken beschikbaar gesteld voor de dochter van Hermine Reuß, de partner van Wilhelm II na het overlijden van Augusta. 

 

Huis Doorn: van Europese hofcultuur tot Nederland in de Eerste Wereldoorlog

Huis Doorn is een bijzonder huis om diverse redenen. Allereerst omdat de inrichting van het huis nog in originele staat te bezichtigen is. Daarnaast is er in Huis Doorn aandacht voor de rol die het personeel speelde. Ook vind je in het paviljoen van Huis Doorn een permanente tentoonstelling over Nederland in de Eerste Wereldoorlog, waar je ook de reden hoort voor het vertrek van Wilhelm naar Nederland.

Het Oorlogsmuseum Medemblik, gelegen in de provincie Noord-Holland, biedt een unieke ervaring waarbij bezoekers worden meegenomen naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het museum richt zich op zowel de belevenissen van burgers als soldaten en is opgedeeld in twee werelden.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Oorlogsmuseum Medemblik

witregel

Het dagelijks leven in de jaren ’40

Aan de ene kant kun je een volledig ingericht dorp zien uit de jaren ’40. Hier zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen te zien en ingerichte winkels en woningen. Maar ook een schuilzolder waar burgers zich konden verschuilen voor bombardementen. Aan de andere kant van het museum vind je origineel beeldmateriaal en objecten die het dagelijks leven van een soldaat tonen. Denk hierbij aan wagons en legervoertuigen.

De handen uit de mouwen steken

Maar wat het Oorlogsmuseum Medemblik echt uniek maakt, zijn de interactieve mogelijkheden. Bezoekers kunnen origineel beeldmateriaal bekijken van diverse militaire operaties en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te gaan in een legervoertuig of om mee te doen aan een stormboten-peddel-wedstrijd. Het museum biedt de mogelijkheid om een tocht te maken in een colonne van legervoertuigen. Dit geeft bezoekers de kans om zelf te ervaren hoe zwaar de ondernomen activiteiten van de soldaten waren. Een andere optie is om deel te nemen aan de bootrace, waarbij je kunt voelen hoe het was om met een stormboot over het water te manoeuvreren.

Jouw bezoek aan Oorlogsmuseum Medemblik

Het Oorlogsmuseum Medemblik is een bijzondere ervaring die je meeneemt naar een tijd waarin alles anders was. Het museum is niet alleen interessant voor geschiedenisliefhebbers, maar biedt een unieke en interactieve ervaring voor iedereen. Om een voorproefje te krijgen kijk je de korte documentaire die we er maakten. Wil je het museum met je eigen ogen aanschouwen? Bereid je bezoek dan voor met de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

 

In de korte documentaire De collectie van het Volksbuurtmuseum zie je de hoogtepunten van het Volksbuurtmuseum in een notendop. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Zin om tijdens de volgende kringverjaardag met leuke weetjes te strooien? Ook dan is de korte documentaire over het Volksbuurtmuseum uitermate geschikt.

Het verhaal achter de collectie van het Volksbuurtmuseum

Je vindt het Volksbuurtmuseum in Wijk C in Utrecht. Het museum bevindt zich in een oud schoolgebouw, dat later dienst deed als buurthuis. Vanuit die hoedanigheid is het gebouw uiteindelijk uitgegroeid tot museum, op initiatief van de buurtbewoners zelf. Het resultaat van hun inzet bekijk je in de korte documentaire.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je blijven leren over musea in Utrecht? Wij namen eerder een kijkje voor je bij Landhuis Oud Amelisweerd.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum