Nederlands Vestingmuseum

Rembrandtkaart Gratis
Donateur Gratis
CJP kaarthouder €5.25
Gesloten op maandagen, 4 en 5 oktober, 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag. Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Nederlands Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden is de best bewaarde vestingstad van Nederland. Met zijn stervorm en dubbele wanden en grachten is hij zelfs uniek in Europa. Als bezoeker kun je door de 17e eeuwse vesting wandelen en de historische collectie bewonderen. In de vier kazematten (kelders) leer je over het belang van vestingen voor Nederland.

Tentoonstellingen

Het Nederlands Vestingmuseum organiseert regelmatig tentoonstellingen. Bij deze tentoonstellingen wordt vaak de vestingbouw of de geschiedenis van Naarden bellicht.

Een van de tentoonstellingen die in het museum te bewonderen is, is ‘Vêrlander, weeskinderen van de VOC’. Hier wordt het verhaal verteld over de VOC die in de 17e een 18e eeuw van Afrika tot Oost-Azië forten en factorijen heeft gevestigd. Verschillende soldaten en zeelieden van de VOC kregen kinderen met inheemse vrouwen. Deze kinderen werden vaak achtergelaten in het land van afkomst. Kinderen met gemengde identiteit worden in eigen land vaak gediscrimineerd of gezien als allochtoon. Het verhaal van deze kinderen wordt doormiddel van portretfoto’s, audio- en videofragmenten met verhalen en interviews met de geportretteerden verteld.

Collectie

In het museum kun je als bezoeker de vesting boven én onder ontdekken. Er zijn vier kazematten waar je over de geschiedenis en het belang van vestingen leert. Buiten kun je door de prachtige vesting lopen en de bijzondere militaire objecten bewonderen. Het museum is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen heel leuk!

De vier kazematten bellichten allen een ander onderwerp binnen het thema ‘vestingen’:

– Kazemat A – Vestingbouw
– Kazemat W – Waterlinie
– Kazemat Y – Garnizoensleven
– Kazemat Z – Geschiedenis Naarden

Activiteiten

Het hele jaar door organiseert het museum activiteiten. Zo is er elke derde zondag van de maand een ‘Schuttersdag’. Ook zijn er rondleidingen, rondvaarten en kun je het kanonschot zien afgaan. Verder kun je je kinderfeestje in het museum houden.

Museumwinkel

Het museum beschikt over een museumwinkel waar je diverse souvenirtjes kunt kopen. Het assortiment wordt regelmatig gewisseld. Van ansichtkaarten tot sleutelhangels, je vindt het er allemaal.

De Cantine

Ook is er de Cantine. Hier kun je op het militaire meubilair zitten en lekker wat eten en drinken.