Museum informatie

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 BP
Naarden

035 694 5459
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:3017:00
Woensdag10:3017:00
Donderdag10:3017:00
Vrijdag10:3017:00
Zaterdag10:3017:00
Zondag10:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€5.25
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
ICOMOS Gratis
I Amsterdam Gratis
Rembrandtkaart Gratis
Donateur Gratis
CJP kaarthouder€5.25
Gesloten op maandagen, 4 en 5 oktober, 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Nederlands Vestingmuseum


Nederlands Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden is de best bewaarde vestingstad van Nederland. Met zijn stervorm en dubbele wanden en grachten is hij zelfs uniek in Europa. Als bezoeker kun je door de 17e eeuwse vesting wandelen en de historische collectie bewonderen. In de vier kazematten (kelders) leer je over het belang van vestingen voor Nederland.

Tentoonstellingen

Het Nederlands Vestingmuseum organiseert regelmatig tentoonstellingen. Bij deze tentoonstellingen wordt vaak de vestingbouw of de geschiedenis van Naarden bellicht.

Een van de tentoonstellingen die in het museum te bewonderen is, is ‘Vêrlander, weeskinderen van de VOC’. Hier wordt het verhaal verteld over de VOC die in de 17e een 18e eeuw van Afrika tot Oost-Azië forten en factorijen heeft gevestigd. Verschillende soldaten en zeelieden van de VOC kregen kinderen met inheemse vrouwen. Deze kinderen werden vaak achtergelaten in het land van afkomst. Kinderen met gemengde identiteit worden in eigen land vaak gediscrimineerd of gezien als allochtoon. Het verhaal van deze kinderen wordt doormiddel van portretfoto’s, audio- en videofragmenten met verhalen en interviews met de geportretteerden verteld.

Collectie 

In het museum kun je als bezoeker de vesting boven én onder ontdekken. Er zijn vier kazematten waar je over de geschiedenis en het belang van vestingen leert. Buiten kun je door de prachtige vesting lopen en de bijzondere militaire objecten bewonderen. Het museum is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen heel leuk!

De vier kazematten bellichten allen een ander onderwerp binnen het thema ‘vestingen’:

– Kazemat A – Vestingbouw
– Kazemat W – Waterlinie
– Kazemat Y – Garnizoensleven
– Kazemat Z – Geschiedenis Naarden

Activiteiten

 Het hele jaar door organiseert het museum activiteiten. Zo is er elke derde zondag van de maand een ‘Schuttersdag’. Ook zijn er rondleidingen, rondvaarten en kun je het kanonschot zien afgaan. Verder kun je je kinderfeestje in het museum houden.

Museumwinkel

 Het museum beschikt over een museumwinkel waar je diverse souvenirtjes kunt kopen. Het assortiment wordt regelmatig gewisseld. Van ansichtkaarten tot sleutelhangels, je vindt het er allemaal.

De Cantine

 Ook is er de Cantine. Hier kun je op het militaire meubilair zitten en lekker wat eten en drinken.

Wil je meer zien over het museum? Bekijk dan onderstaande trailer van de mini-docu die MuseumTV heeft gemaakt. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.