Museum informatie

Het Gouverneurshuis
Putterstraat 14
5256 AN
Heusden

[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Toegang Gratis
starTe zien op MuseumTV

Het Gouverneurshuis


Het gebouw

Het Gouverneurshuis, opgericht in 1964, is sinds 1985 gevestigd in een monumentaal pand daterend uit 1592. Het museum is gevestigd in het centrum van de kleine vestingstad Heusden aan de Maas. Het museumcomplex bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen, waaronder een wijnschuur en een bedeelhuisje, en is omgeven door een prachtige neoclassicistische tuin. De waterput, een kruidentuin, een kleine boomgaard, het uitzicht op de kerk en een rondeel geven de locatie de sfeer van een beschermd hofje of kloostertuin.

De collectie

De vaste collectie weergeeft de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena. Een geschiedenis die wordt verteld aan de hand van verschillende historische objecten. Van prenten en schildereijen, stad- en landkaarten, maquettes van Heusden tot de waardevolle waterschapsglazen, de zogeheten hensbekers.

Munten

In 1981 werden er in het nabijgelegen Herpt 163 zilveren munten opgegraven. Deze dateren uit het eind van de 17e eeuw. Een deel van deze munten is in het museum te zien. In 2011 werd er in de vesting Heusden nog een bijzondere vondst gedaan. Bij graafwerkzaamheden stuitten bouwvakkers op een pot met daarin 67 zilveren betaalmunten.

Kunstenaarsstad

Heusden ontwikkelde zich in de vorige eeuw tot een waar kunstenaarsstadje. De jaren na de Tweede Wereldoorlog kende een grote bloei op het gebied van kunst en cultuur. In Heusden begonnen veel culturele initiatieven op te komen waaronder de vestiging van een aantal kunstgalerieën.

De beeldentuin

De Gouverneurstuin wordt ook wel gezien als de meest aangename plek van Heusden. Een tuin vol fruitbomen, rozenperken en bankjes waar het goed toeven is. Daarnaast leent de tuin zich uitstekend voor een openluchtconcert en een mooie wandeling! Een plek waar je dus even helemaal tot rust kan komen.

Kan jij nu al niet wachten om weg te dromen in de sprookjesachtige tuin? Of benieuwd naar de rijke geschiedenis van het Land van Heusden en Altena? Bekijk dan nu de website voor meer informatie.

 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.