De collectie van het Westfries Museum

Ben je in Hoorn, dan kun je het Westfries Museum niet missen. Het museum is gehuisvest in één van de mooiste monumenten van Hoorn en is gelegen aan het centrale stadsplein de Roode Steen. Het museum is groter dan de rijk versierde voorgevel doet vermoeden. Je brengt er dan ook met gemak twee uur door.

Collectie

De gehele collectie van het Westfries Museum bevat meer dan 30.000 objecten. Samen geven ze een beeld van de rijke cultuurgeschiedenis van de regio West-Friesland. De belangrijkste periode tussen 1500 en 1800 wordt in beeld gebracht, waarbij de aanloop, bloei en nasleep van De Gouden Eeuw wordt getoond.

Ontdek de topstukkenroute

In het museum is een speciale route uitgezet die je door 25 kamers en ruimten leidt. Elke kamer heeft een eigen karakter en belicht een eigen onderwerp uit de geschiedenis. In het museum zijn de mooiste en meest interessante objecten speciaal belicht. In de toelichtende zaalteksten vind je achtergrondinformatie over het topstuk. Maar er is ook de mogelijkheid om de toelichting te krijgen via een audiotour, die aan de balie van het museum verkrijgbaar is.

Halve Maen

Er zijn schepen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. De Halve Maen is daar één van. Het VOC-schip dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die de Engelse kapitein Henry Hudson er in 1609 mee ondernam naar de Oostkust van Noord-Amerika. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en de nederzetting Nieuw-Amsterdam, het huidige New York.

In een persoonlijke rondleiding neemt de bemanning u in drie kwartier mee op een ontdekkingsreis aan boord van het museumschip. Van de kombuis naar het vooronder. Terwijl u het hout hoort kraken en de geur van kruit en teer uw neus prikkelt, valt u van de ene verbazing in de andere.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu