Museum informatie

Vesting Bourtange
Willem Lodewijkstraat 33
9545 PA
Bourtange

0599 35 46 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.5
Kinderen van 6 t/m 11 jaar€4.5
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Gezinskaart (2 volwassenen + 2 kinderen 6 t/m 11 jaar)€22.00
Let op: de getoonde openingstijden gelden voor de musea tijdens het hoogseizoen. (30 maart t/m 31 oktober) Kijk voor de openingstijden in het laagseizoen op de website van Vesting Bourtange.
starTe zien op MuseumTV

Vesting Bourtange


Vesting Bourtange is gelegen in Westerwolde te Groningen, vlakbij de Duitse grens. De vesting stamt uit de Tachtigjarige Oorlog en is geroemd om het feit dat de vesting nooit is ingenomen. Aan de hand van verschillende gebouwen neemt Vesting Bourtange bezoekers mee terug naar het jaar 1742.

Historie van de vesting

In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, kwam Groningen in handen van de Spanjaarden. Om de belangrijkste route tussen Groningen en Duitsland te blokkeren (de route die de Spanjaarden onder andere gebruikten om Groningen te bevoorraden) liet Willem van Oranje een schans met vijf bastions bouwen.

Door de eeuwen heen verdroogde het moeras waar de vesting oorspronkelijk rondom gebouwd is. Ondanks de vergroting van de vuurkracht, nam door deze verdroging de militaire betekenis af. In 1851 werd de vesting opgeheven.

Reconstructie

Rond 1970 werden de grachten gegraven, de wallen gevormd en de bebouwing gereconstrueerd naar het beeld rond 1742. Dit werd gedaan aan de hand van oude kaarten en tekeningen. Wel werden enkele aanpassingen gedaan om de vesting zo leefbaar te maken naar hedendaagse criteria.

Hedendaagse vesting

In Vestingstad Bourtange is tegenwoordig van alles te zien en doen. Binnen de vesting zijn verschillende musea te bezoeken. Leer in Terra Mora meer over de natuur in de omgeving, bewonder in De Baracquen bodemvondsten, leer meer over de joodse geschiedenis in de Synagoge en stap in de Kapiteinswoning in de schoenen van Kapitein Prot. Naast de musea met vaste tentoonstellingen worden in Het Nieuwe Kruithuis tijdelijke exposities georganiseerd. In 2019 is in het Kruithuis een tentoonstelling over VOC-zeevaarder Abel Tasman te zien.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de video’s en lees meer over het museum en de collectie op de tentoonstellingspagina!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum