Vesting Bourtange

Kinderen van 6 t/m 11 jaar €4.50
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Gezinskaart (2 volwassenen + 2 kinderen 6 t/m 11 jaar) €22.00
Let op: de getoonde openingstijden gelden voor de musea tijdens het hoogseizoen. (30 maart t/m 31 oktober) Kijk voor de openingstijden in het laagseizoen op de website van Vesting Bourtange.

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange is gelegen in Westerwolde te Groningen, vlakbij de Duitse grens. De vesting stamt uit de Tachtigjarige Oorlog en is geroemd om het feit dat de vesting nooit is ingenomen. Aan de hand van verschillende gebouwen neemt Vesting Bourtange bezoekers mee terug naar het jaar 1742.

Historie van de vesting

In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, kwam Groningen in de handen van de Spanjaarden. Om de belangrijkste route tussen Groningen en Duitsland te blokkeren (de route die de Spanjaarden onder andere gebruikten om Groningen te bevoorraden) liet Willem van Oranje een schans met vijf bastions bouwen.

Door de eeuwen heen verdroogde het moeras waar de vesting oorspronkelijk rondom gebouwd is. Ondanks de vergroting van de vuurkracht, nam door deze verdroging de militaire betekenis af. In 1851 werd de vesting opgeheven.

Reconstructie

Rond 1970 werden de grachten gegraven, de wallen gevormd en de bebouwing gereconstrueerd. Dit werd gedaan aan de hand van oude kaarten en tekeningen. Wel werden enkele aanpassingen gedaan om zo de vesting leefbaar te maken naar hedendaagse criteria.

Hedendaagse vesting

In Vestingstad Bourtange is tegenwoordig van alles te zien en doen. Binnen de vesting zijn verschillende musea te bezoeken. Leer in Tera Mora meer over de natuur in de omgeving, bewonder in De Baraquen bodemvondsten, leer meer over de joodse geschiedenis in de Synagoge en stap in de Kapiteinswoning in de schoenen van Kapitein Prot.

Naast de musea met vaste tentoonstellingen worden in Het Nieuwe Kruithuis tijdelijke exposities georganiseerd. In 2019 is in het Kruithuis een tentoonstelling over VOC-zeevaarder Abel Tasman te zien.