Museum informatie

Museum Oud Amelisweerd
Koningslaan 9
3981 HD
Bunnik

[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
starTe zien op MuseumTV

Museum Oud Amelisweerd


Museum Oud Amelisweerd (MOA) was een museum gevestigd in het 18e-eeuws landhuis Oud Amelisweerd in de directe omgeving van Utrecht. Na jaren leegstand en tijdelijke bewoning was dit huis sinds 2012 in beheer van de Stichting Museum Oud Amelisweerd. Na een restauratie door de gemeente Utrecht is er een volwaardig museum van gemaakt. Het museum toonde drie samenhangende collecties: het landhuis Oud Amelisweerd (top-100 Rijksmonument), een brede collectie van Armando uit het voormalig Armando Museum in Amersfoort en uniek historisch behang. Ook werden er elk half jaar tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd.

Oud Amelisweerd: Huis van kunst in de natuur

De inrichting van het museum was gemaakt door Soda. Er was hiernaast een bel-etage dat zich richtte op historische interieur met wanddecoraties uit de 18e en 19e eeuw. Op de eerste verdieping kwamen verder de werken van Armando en de gerestaureerde stukken van de behangsels samen. Tot slot bevond zich op de zolder het documentatiecentrum. Het landgoed was onderdeel van een historisch natuurgebied en was dan ook een geliefde plek voor fietsers en wandelaars. Met de aanwezige horeca, waaronder biologisch landgoedcafé de Veldkeuken, werd een culturele dag compleet gemaakt.

Made in China

Van 23/9/2017 tot 18/3/2018 presenteerde MOA de tentoonstelling ‘Made in China’. Hierin focuste het museum op de klassieke, 18e-eeuwse Chinese schilderkunst en zijn kalligrafie. In deze tentoonstelling waren onder andere waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk van de hoogst mogelijk kwaliteit te zien. Op de bovenetage werden topstukken van belangrijke Chinese meesters uit de Qing-dynastie getoond. Verder werd ook de link gelegd met Armando, omdat zijn werk veel overeenkomst had met Chinese kunst uit de achttiende eeuw. Er waren bijvoorbeeld meesterwerken te zien uit het Guangdong museum.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.