In deze aflevering van Je Eerste Keer zijn we met rapper CYCZ op bezoek in het Zeeuws Museum. Hij gaat op ontdekkingstocht en leert veel nieuwe dingen over de provincie waar hij al 22 jaar woont. Luister naar hoe Middelburg bijna onze hoofdstad was, hoe traditionele Zeeuwse kledij volgens CYCZ niet onder doet voor Balenciaga én hoe de collectie van het museum hem als artiest heeft geïnspireerd.

Bekijk hieronder de objecten die in de aflevering besproken worden.

Vroeger naar nu halen

Het Zeeuws Museum vertelt met haar collectie de geschiedenis van de provincie Zeeland. Deze collectie bestaat naast oude objecten óók uit nieuw werk dat speciaal voor het museum is gemaakt. Om de collectie interessant te maken voor de generatie van nu, vraagt het Zeeuws Museum geregeld kunstenaars kunst te maken geïnspireerd op de historische voorwerpen. Zo halen zij vroeger naar nu en verbindt het museum nieuwe generaties met het erfgoed van Zeeland.

Dit is Zeeland

Dat Zeeland meer is dan mosselen, de zee en traditionele Zeeuwse klederdracht bewijst het Zeeuws Museum met de vaste tentoonstelling Dit is Zeeland. Hier bewonder je werken van topkunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop, maar maak je ook kennis met hedendaagse kunstenaars. Neem nou het ontwerperscollectief We Make Carpets dat drie installaties maakte van schelpen, of Onuitgesproken Gedachten van filmmaker en beeldend kunstenaar Bojan Fajfric.

Wonderkamers op zolder

Helemaal bovenin het museum vind je de Wonderkamers. In drie kabinetten zie je meer dan tweehonderd Zeeuwse en exotische voorwerpen die de wereld in het klein samenvatten. De relatie tussen kunst en wetenschap staat centraal in deze Wonderkamers. Zo word je als bezoeker uitgedaagd niet alleen te kijken naar het ontwerp van een Chinese dekselvaas, maar ook stil te staan bij het productieproces van porselein. Elk object heeft een eigen geschiedenis en een eigen verhaal.

De podcast ‘Je Eerste Keer’ is geproduceerd in samenwerking met CJP en Podcast Studio Amsterdam.