Nieuwe aanwinst voor het Zeeuws Museum

In What’s New brengt MuseumTV de nieuwste ontwikkelingen in beeld van de Nederlandse museumwereld, van aanwisten voor collecties tot nieuwe tentoonstelling. In de What’s New van 27 oktober 2021: de nieuwe aanwinst van het Zeeuws Museum.

Vanaf oktober 2021 is er een nieuw kunstwerk te bewonderen in de tentoonstelling Dit is Zeeland van het Zeeuws Museum. Het werk, een schilderij van de Zeeuwse schilder Christoffel van den Berghe, is een stilleven met dode vogels, daarachter een Wan-Li vaas en op de achtergrond een façon de Venise wijnglas.

Door de aanwezige vogels op het werk wordt vermoed dat het werk is geschilderd in het najaar. Deze vermoedens komen vooral door de aanwezigheid van een kramsvogel op het werk. Deze trekvogel is eigenlijk alleen in het najaar in Nederland te vinden en dan met name in de maand oktober. In de zeventiende eeuw werden deze vogels, net als de andere vogels op het stilleven, vaak gevangen en gebruikt als zang- of lokvogel. Ook werden ze weleens verwerkt tot pastei.

Ondanks dat Christoffel van den Berghe geen eenduidige handtekening heeft zoals veel andere schilders wel hebben, is het voor het museum duidelijk dat dit het werk is van de Zeeuwse schilder. Niet alleen door zijn naam in het schilderij, maar ook door de details in het werk. Neem bijvoorbeeld de beschadigingen in de plint op het werk. Dit is iets wat Van den Berghe vaak liet terugkomen in zijn schilderijen.

Wil je meer zien van het Zeeuws Museum? In onze mini-docu kan je de collectie van het museum bekijken.

Een stilleven van Christoffel van den Berghe

Zeeuws Museum

Dinsdag11:0017:00

Volwassenen€11.00
Groepen vanaf 10 personen & groepen uit verzorgingstehuizen, dagbesteding en verpleeghuizen€9.00
Groepen vanaf 50 personen€8.00
Schoolgroepen, studenten HBO en WO, CJP, Zeeuws Genootschap & laatste uur (16:00-17:00)€5.5
Kinderen t/m 18 jaar, Museumkaart, Rembrandt pas, ICOM, Vrienden & BankGiro VIP-kaart Gratis
Kijk op de website voor de actuele tentoonstellingen in het Zeeuws Museum.