De collectie van het Zeeuws MuseumIn de abdij van Middelburg vind je het Zeeuws Museum, een bron van inspiratie voor liefhebbers van verschillende stromingen binnen de kunstwereld. Hier weet men als geen ander het heden en het verleden aan elkaar te koppelen door geschiedkundige voorwerpen en schilderijen te verbinden aan hedendaagse kunst. 

Deze combinatie is misschien wel het best terug te zien in de wonderkamers. Een moderne variant van de rariteitenkabinetten zoals we ze van oudsher kennen; groots opgezette ruimtes met daarin voorwerpen die afkomstig zijn van over de hele wereld. Dat de Zeeuwen wereldreizigers waren is te merken aan de grote verzameling porselein, beelden en andere objecten vanuit alle windstreken. De kisten bij de expositie zijn gemaakt door Pepijn van Nieuwendijk. De schilderingen die hierop te zien zijn, zijn geïnspireerd op mythologische verhalen en wekken verwondering en inspiratie op.

Vertaling oud naar nieuw

Een ander voorbeeld waaraan te zien is dat het Zeeuws Museum je een volledige tijdreis ter beschikking stelt is het hypermoderne werk van Koen Hauser. Zijn doeken zijn een vertaling van ‘De roeping van Mattheüs’ gemaakt door Marinus Reimerszwaal. Verder is er ook ruimte voor een selectie schilders die ontzettend belangrijk zijn voor de Nederlandse canon op het gebied van schilderkunst. Onder andere Piet Mondriaan en Jan Toorop werden gedreven door het sprekende Zeeuwse licht, de werken die daaruit voortgekomen zijn laten een warme gloed zien en zijn tevens te bewonderen in het museum.

Zeeuwse vloot

Tot de collectie behoort ook een kolossale verzameling aan wandkleden die meters aan muur bedekken. Op de kleden zijn de gevechten tussen de Zeeuwse en Spaanse boten afgebeeld. Wanneer je dichterbij komt kun je de persoonlijke verhalen lezen en ervaren. Tot slot vind je in het museum een prototype van de Zeeuw door de eeuwen heen. De simpele en tevreden arbeider krijgt hier zijn plek, maar ook uitbundigheid wordt gevierd. Dit is vooral terug te zien in de rijke collectie aan sieraden.  

Meer weten? Bezoek dan snel de museumpagina of ga naar de website van het museum.

De collectie van het Zeeuws Museum

Museum informatie

Zeeuws Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.50
Groepen vanaf 10 personen & groepen uit verzorgingstehuizen, dagbesteding en verpleeghuizen€10.50
Groepen vanaf 50 personen€9.50
Schoolgroepen, studenten HBO en WO, CJP, Zeeuws Genootschap & laatste uur (16:00-17:00)€6.25
Kinderen t/m 18 jaar, Museumkaart, Rembrandt pas, ICOM, Vrienden & BankGiro VIP-kaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum