Wanneer je stage loopt bij MuseumTV leer je veel nieuwe musea kennen. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland een museum over valse kunst is? En een bakkerijmuseum? Na de 5 maanden die ik hier heb doorgebracht heb ik een waslijst aan musea die ik deze zomer wil bezoeken, en waar ik ook veel leuke feitjes over weet. De leukste musea die ik al kende, en de meest bijzondere die ik door MuseumTV heb ontdekt heb ik in deze top 10 op een rijtje gezet.

1. Continium Discovery Center | Kerkrade

In het Continium Discovery Center kom je van alles te weten over de wetenschap op een uitdagende en speelse manier. De wereld om je heen begrijpen is nog nooit zo leuk geweest! Loop door de interessante vaste opstelling, laat je verrassen door experimenten en doe zelf mee in het Science Lab. Daarnaast worden er ook 3D films getoond in het bioscoopgedeelte van het museum. Tot slot is er ook een heuse schatkamer in het museum te vinden. Wat daar allemaal te zien is, mag je zelf gaan meemaken.

Continium Discovery Center

2. Nederlands Openluchtmuseum | Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum komt de geschiedenis echt tot leven! Er zijn allerlei verschillende huizen en dorpjes nagebouwd van hoe men meer dan honderd jaar geleden geleefd heeft in Nederland. Het museum staat vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram. Ervaar hoe men alle dagelijkse klussen deed zonder stofzuiger, wasmachine en internet!

tickets Nederlands Openluchtmuseum, Het Nederlands Openluchtmuseum, Openluchtmuseum, Nederlands openluchtmuseum, museumtv,

3. Limburgs Museum | Venlo

In een modern gebouw middenin Venlo is het Limburgs Museum gevestigd. Hier komt de geschiedenis van de jonge provincie aan bod en worden verhalen van Limburgers verteld. De veelzijdige collectie bestaat uit archeologische vondsten, gebruiksvoorwerpen, kunst en andere objecten die te maken hebben met Limburg. Op het moment is er een tentoonstelling te zien over de Maas. De expositie ‘Van Daar & Van Hier’ geeft een podium aan Limburgers met Molukse en Indische roots die hun familiegeschiedenis onderzoeken. Vanaf oktober is de tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ te bewonderen.

4. Museum De Buitenplaats | Eelde

MuseumTV heeft maar liefst drie films gemaakt bij Museum de Buitenplaats! Je vindt er voor ieder wat wils, kunst, muziek, theater, natuur en architectuur. Museum Het museum staat voornamelijk in het teken van kunst van na 1945 gelegen in het Drentse Eelde. Je kan er zelfs genieten van heerlijke gerechten die worden gemaakt met ingrediënten die groeien in hun bijzondere tuinen.

Panorama tuin museum de buitenplaats, Museum de buitenplaats, de buitenplaats, museum buitenplaats, museumtv,

5. Natuurhistorisch Museum Maastricht

Leer over de 400 miljoen jaar natuurgeschiedenis van Limburg in Natuurhistorisch Museum Maastricht! Het museum is vooral bekend vanwege de voor Nederland unieke collectie Krijtfossielen, waaronder diverse Mosasaurussen, Prognathodons en Hadrosaurussen. Met een collectie van maar liefst een half miljoen(!) objecten, hoef je je bij Natuurhistorisch Museum Maastricht natuurlijk nooit te vervelen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

6. Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek bevindt zich in Limburg. Het kasteel is afkomstig uit de 14e eeuw en werd bewoond door de familie Hoensbroek. In de loop van de tijd heeft het kasteel vijf verschillende bouwfasen ondergaan, waarvan er tegenwoordig nog drie goed te zien zijn. Ga mee met de gids en ontdek allerlei leuke weetjes over het kasteel. Wist je bijvoorbeeld dat de Bokkenrijders, waarvan mensen dachten dat ze een pact hadden gesloten met de duivel, hier werden verhangen? Wat precies het verhaal van de Bokkenrijders is, kom je te weten in Kasteel Hoensbroek.

7. Archeon | Alphen aan den Rijn

Hoe leefde men vroeger in het gebied dat wij tegenwoordig Nederland noemen? In het museumpark Archeon beleef je de geschiedenis van Nederland van de prehistorie tot in de middeleeuwen. Loop zelf tussen de prehistorische hutjes door en bezoek het middeleeuwse stadje ‘Gravendam’ en begeef je midden in de 14e eeuw. Leuk voor jong én oud!

8. Museum Valse Kunst | Vledder

Dit is wel een heel bijzonder en misschien onverwachts museum; in Museum Valse Kunst is vervalste kunst te zien. De markt voor valse kunst schijnt groot te zijn, geschat wordt dat twintig procent van de tentoongestelde kunst vervalsingen zijn. Drie meestervervalsers Robert Driessen, Geer Jan Jansen en Han van Meegeren krijgen in dit museum aandacht. Zou jij een niet origineel kunstobject kunnen onderscheiden van een echte?

9. Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij | Medemblik

In het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij kun je letterlijk komen proeven van vroeger. Bakkers demonstreren alles wat er komt kijken bij de ambacht en kinderen kunnen de oude bakkerstechnieken oefenen tijdens verschillende workshops. Het museum bezit veel unieke voorwerpen van grote waarde binnen de bakkerijsector. De collectie van het museum bestaat uit het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en West-Friese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven (voornamelijk van de periode 1800-1960).

10. Museum Kaap Skil | Oudeschild (Texel)

Museum Kaap Skil is een museum vol verhalen en avonturen. Het belicht het verleden van Texel als laad- en losplaats voor schepen en het laat zien hoe Texel in de wereldzeeën functioneerde. Ga op onderzoek uit in dit (openlucht)museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.