De collectie van het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Tegenwoordig is het heel normaal om al je brood, koek en snoepjes in een grote supermarkt te kopen. Iets meer dan een halve eeuw geleden deed men deze boodschappen bij een echte (banket)bakker. Hoe de Nederlandse cultuur zich heeft gevormd heeft invloed gehad op het bakken. Er zijn veel invloeden vanuit Indonesië en Suriname geweest op de producten die door Nederlanders worden gegeten.

De collectie

In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik leer je over de Nederlandse bakkerij en haar geschiedenis. Suiker was bijvoorbeeld erg kostbaar en dat had invloed op de producten die er gemaakt werden. Naast suiker zijn er enorm veel ingrediënten uit het buitenland naar Nederland gekomen. Denk aan cacao, kaneel en andere specerijen.

Verder kun je ook zelf lekkernijen bakken en proeven. Het museum is opgedeeld in drie routes die te volgen zijn. Het verhaal van het brood, het verhaal van de koek en het verhaal van de banketbakkerij. Iedere soort heeft zijn eigen specialiteiten, technieken en geschiedenis.

Brood

Bijna iedere Nederlander eet dagelijks brood. Het brood van nu is echter niet hetzelfde als het brood van vroeger. In het Bakkerijmuseum leer je van alles over het broodbakken door de tijd heen.

Koek

Al sinds de Middeleeuwen eet men koek. In het museum is een groot aantal vormen voor koeken te vinden en zie je precies hoe het wordt klaargemaakt.

Banket

Wie houdt er nu niet van snoep? In het Bakkerijmuseum is enorm veel zoetigheid te vinden. Tijdens een demonstratie kun je zien hoe je favoriete snoepgoed gemaakt wordt. Eén ding is zeker; er zit véél suiker in!

Promo

Mini-docu

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij
Nieuwstraat 8
1671 BD
Medemblik

info@deoudebakkerij.nl

Dinsdag11:0017:00

Volwassenen€7
Kinderen - 3 t/m 12 jaar€5
Kinderen - 0 t/m 2 jaar Gratis
Groepen - vanaf 20 personen€6
Buiten Schoolse Opvang (ook begeleiding)€5
Museumkaart Gratis
Tijdens de schoolvakanties is het museum de hele week geopend, dus ook op maandag, van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum hanteert alle regio’s in Nederland als schoolvakantie, zoals opgegeven door het Ministerie van OCW. Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste en tweede kerstdag en nieuwsjaarsdag. Groepen kunnen het museum, op afspraak, ook ’s morgens bezoeken.