De collectie van het Natuurhistorisch Museum MaastrichtDe collectie van het museum

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft meer dan half miljoen voorwerpen in de collectie. Hiervan zijn ruim 11.000 verschillende soorten planten en dieren te bekijken waarvan 1000 bestaan uit type-exemplaren. Al dit materiaal is opgedeeld in verschillende perioden die meer dan 400 miljoen jaar beslaan. Ook zijn er altijd wisselexposities die elke aantal maanden wisselen.

Geologie- en Paleontologiecollectie

Het pronkstuk van de collectie zijn de fossielen afkomstig uit het Boven-Krijt (72-66 miljoen jaar geleden). Deze collectie is een van de grootste en belangrijkste van heel Europa en bevat 105.000 fossielen, afkomstig uit mergellagen. Deze tijdsperiode wordt ook wel het ‘Maastrichtien’ genoemd en wordt prachtig weergegeven door de pronkstukken van deze afdeling. Er is een gigantische zeeschildpad, een Mosasauriër en ook enkele dinosauriërs. Verder is er ook nog een collectie fossielen ingedeeld op basis van de verschillende aardlagen waar deze in gevonden zijn. Deze bestaan voornamelijk uit ammonieten en stekelhuidigen. Naast alle sporen van dieren is er ook nog een grote collectie petrologie. Deze collectie bestaat uit verschillende gesteentetypen, mineralen, vuursteentjes en boorkernen.

Botanie en Entomologie

Planten en insecten maken ook onderdeel uit van de collectie. A. De Wever (1874-1947) legde tussen 1890 en 1943 een enorme hoeveelheid planten aan. Tegenwoordig zijn er zo’n 60.000 exemplaren te bezichtigen. Op het gebied van insecten en spinnen zijn er deelcollecties over vlinders, mierengasten en termieten. En de natuur in het museum bestaat niet enkel uit overleden dieren maar er is ook een zeer levendige Wevertuin. Hier zijn veel wilde planten te vinden die binnen Nederland enkel in Limburg voorkomen en meer lijken op de flora van Midden- en Zuid-Europa. In de Maastrichtientuin zijn planten te vinden die de verre famillie zijn van de planten die ook al groeiden tijdens het Krijt. En als laatste kan je genieten van echte wilde bijen in de bijenkast.

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Natuurhistorisch Museum Maastricht
De Bosquetplein 7
6211KJ
Maastricht

043 3505490
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassen€7.2
65+€5.2
Kind (t/m 4 jaar) Gratis
Kind (5 t/m 11 jaar)€4.6
CJP, Countdown, Student, Museumkaart Gratis
Groepsprijzen (+20p) per categorie €1 korting p.p.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum