De collectie van Museum Valse Kunst

“Het is de hebzucht van de markt die de vervalser stimuleert aan het werk te gaan”, sprak meestervervalser Geert Jan Jansen eens. De markt voor valse kunst schijnt groot te zijn, geschat wordt dat twintig procent van de tentoongestelde kunst vervalsingen zijn. Soms zou je onwetend oog in oog kunnen staan met een authentieke nepperd.  Niet in Museum Valse Kunst, alhier weet de bezoeker dat er vervalsingen pronken aan de muur.

Meestervervalsers

Drie vervalser worden uitgelicht in de collectie: Robert Driessen, Geer Jan Jansen en Han van Meegeren. Dit zijn grote Nederlandse spelers onder de vervalsers. Van Meegeren was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog en handelde onder andere met de Duitsers, waaronder Hermann Göring. Dit resulteerde in een celstraf.

Glas

Naast een collectie vervalsingen, staat er ook een bijzondere collectie glas tentoongesteld onder meer uit diverse Europese landen. Het museum heeft een aantal zogeheten proefglazen. Dit zijn testglazen om te controleren of de oven warm genoeg is. Voorheen werden deze glazen stuk gegooid, nu zijn het collector-items.

Mini-docu

Promo