Zuiderzeemuseum: Vers van vroegerVers van vroeger

Wat werd er honderd jaar geleden allemaal gegeten? Janny van der Heijden neemt je mee door de tentoonstelling Vers van vroeger.

In het restaurant kun je zelf gerechten proeven waarin traditionele ingrediënten zijn verwerkt, deze gerechten zijn bedacht door de ”foodcurators”. Zo vind je varianten op de gerechten van bijvoorbeeld kruudmoes, kapkool en watergruwel.

Bezoek de boomgaard en leer over de oude fruitsoorten die vroeger gegeten werden. Zie ook hoe vis gerookt wordt. Natuurlijk kun je zelf ook proeven van deze lekkernijen.

Het eten

Heb je bijvoorbeeld wel eens witte kool geproefd? Wist je dat men vroeger niet ’s avonds warm at maar om 12 uur ’s middags? In Vers van vroeger in het Zuiderzeemuseum ontdek je welke dingen men honderd jaar geleden at en wat de gewoontes waren.

Een visroker vertelt hoe men vissen als sprot en makreel rookten en de tuinman vertelt over de verschillende gewassen in de tuin. Vroeger gebruikte men de tuin optimaal om bijvoorbeeld fruit te telen.

Naast dat je de oude gerechten leert kennen, zijn deze ook vertaald naar gerechten van nu. Zogenaamde foodcurators hebben vroegere ingrediënten als inspiratiebron gebruikt voor verrassende nieuwe gerechten.

Voor de jeugd is er ook genoeg te doen, zo kunnen de koters een puzzeltocht doen met een leuke beloning. Meer weten over Vers van vroeger? Bezoek de site van het Zuiderzeemuseum hier.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA
Enkhuizen

0228-35 11 11
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00
Kijk voor de meest actuele openingstijden op de site. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.