Museum informatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA
Enkhuizen

0228-35 11 11
info@zuiderzeemuseum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€17.00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar (onder begeleiding), CJP & studenten€11.00
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, I Amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis
Kijk voor de meest actuele openingstijden op de site. Tickets
starLid van MuseumTV

Zuiderzeemuseum


Het museumpark van het Zuiderzeemuseum is op te delen in verschillende gebieden: de Kerkbuurt, Stadsgracht, Polder, Vissersdorp, Natuurgebied en Markerhaven. Deze verschillende locaties vormen een dorp dat ook werkelijk bewoonbaar is, want er wordt in alle levensbehoeften voorzien. Denk aan een apotheek, school en snoepwinkeltje.

Het vissersdorp is gericht op – de over het algemeen wat armere – vissers die langs de Zuiderzee woonden en werkten. Het andere dorp is daarentegen een afspiegeling van een iets welgestelder stadsdorp. Dit is ook terug te vinden in de bouwstijl van de huizen en de aanwezige ambachten. Op deze manier worden de verschillen in leef- en werkwijze getoond begin twintigste eeuw.

In het binnenmuseum is momenteel de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ te bezoeken. Ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven! De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is t/m 27 oktober nog dagelijks te bezoeken. Vanaf 28 oktober 2019 kan je de tentoonstelling alleen in de weekenden en vakanties bezoeken. Een deel van het binnenmuseum is tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal, en wordt vernieuwd om op 14 februari 2020 weer open te gaan.

Geschiedenis van het museum

Nadat in 1891 de eerste plannen voor afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee waren ontworpen, werd in 1918 besloten te beginnen met de aanleg van de afsluitdijk. Dit – voor die tijd zeer vooruitstrevende – bouwwerk moest voor meer landbouwgrond zorgen na de hongersnood van 1918. Daarnaast moest het een veiliger thuis bieden voor de Zuiderzeedorpen, die in 1916 wederom zwaar waren getroffen door de watersnood.

Na de afsluiting en het ontstaan van het IJsselmeer gingen er stemmen op die de visserscultuur van de voormalige Zuiderzee wilden behouden voor latere generaties. Dit om duidelijk te maken hoe het leven was ten tijde van de Zuiderzee. Uiteindelijk kwam er pas na de Tweede Wereldoorlog een binnenmuseum, dat in 1948 werd voltooid.

Het duurde nog tien jaar voordat het buitenmuseum tot stand kwam. Hiervoor is een voormalig werkeiland van de dijk naar Lelystad verworven. Op deze locatie is allereerst de kerk uit Den Oever steen voor steen opnieuw opgebouwd. Vervolgens begon de rest van het dorp zich te ontwikkelen.

Modernisering

De ontwikkeling van het Zuiderzeemuseum hervatte zich in 2006. De voormalige directeur wilde af van het ‘stoffige’ imago van het museum: hij wilde het verleden en heden tot één geheel samenvoegen en wilde niet dat mensen dachten dat het museum slechts visnetten en klompen toonde. Aangezien ook heel wat jongeren een bezoek brachten aan het museum, leek het hem gepast om moderne kunst aan de collectie toe te voegen.

Er zijn verschillende educatieve programma’s, waaronder rondleidingen. Zo laat ‘De klas uit 1930’ kinderen plaatsnemen in authentieke schoolbanken waarbij de museumgids de rol van leraar aanneemt.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.