Willem van OranjeDe jonge jaren van de vader des vaderlands

Er is veel bekend over stadhouder Willem van Oranje, de trotste leider van de Nederlandse Opstand. Door onder andere zijn inspanningen scheidden de Provinciën zich af van Spanje om de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te vormen. Maar wat weten we eigenlijk over de jonge jaren van Willem van Oranje?

De nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum brengt Willem’s onderbelichte leven van voor de Opstand onder de aandacht. In de tentoonstelling is te zien hoe de kleine Willem vanaf zijn jeugd in kasteel Dillenburg opgroeide tot de leider van de Opstand.  De tentoonstelling belicht zowel de professionele als persoonlijke kant van Willem. Vanaf zijn twaalfde werd hij bijvoorbeeld al opgeleid in de krijgskunst. Persoonlijk probeerde hij echter meestal tot het laatste moment te wachten om geweld te gebruiken.

Interactieve routes

Bezoekers kunnen kiezen uit 3 interactieve routes door de tentoonstelling. Elke route geeft het perspectief van een ander persoon op het leven van Willem; dat van zijn vrouwen, de Spaanse koning Filips II en dat van Willem zelf. Elke route geeft andere informatie over het leven van Willem, waardoor je hem echt leert kennen. De tentoonstelling is bovendien heel visueel ingericht, met kostuums, wapens en beeldschermen. Er zijn zelfs meerdere objecten te vinden, die nog nooit eerder in Nederland zijn vertoond. Zo wordt een bevelhebbersstaf vertoond die door de Spanjaarden was buit gemaakt en nu voor het eerst weer in Nederland is te vinden. Ook zijn replica’s van de kostuums die door Willem en zijn vrouw Anna werden gedragen tussen de collectie te vinden. Er is dus genoeg te ontdekken!

Op 24 april opende Koning Willem Alexander de tentoonstelling. Deze is nog te zien t/m oktober 2018.

Promo | Willem van Oranje

Tentoonstelling Gemist | Willem van Oranje

Museum informatie

Nationaal Militair Museum
Paltzerweg 1
3768 MX
Soest

085 003 6000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Kinderen 4 t/m 12 jaar€7.50
CJP-pas & collegekaart€11.00
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, Defensiepas, Veteranenpas, Rembrandtpas, ICOM, Militaire Oorlogs- & Dienstslachtofferspas & Postactievenpas Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum