Nationaal Militair Museum 360°

In samenwerking met het Nationaal Militair Museum presenteren wij een speciale serie video’s in 360 graden. Als je een VR-bril hebt, zal het net lijken alsof je midden in het museum staat. Conservator Dirk Staat leidt je rond in het Arsenaal. Dit is de grootste zaal van het museum en is gevuld met allerlei militaire voertuigen. De 360 graden video’s maken het mogelijk om vanuit huis zonder de sturende blik van de camera rond te kijken in het museum. De video’s zijn ook gewoon op je mobiel, tablet of computer te bekijken. Beweeg je apparaat om je kijkrichting te bepalen. In de video’s staat een viertal voertuigen centraal die ooit werden ingezet door het Nederlandse leger.

Bölkow 105

Eind jaren ’70 begon Nederland met het gebruik van Bölkow’s. Deze waren zo populair dat ze nog steeds gebruikt worden. De Bölkow 105 die in het Nationaal Militair Museum staat is relatief nieuw. Door een ongeluk in Kosovo werd deze Bölkow 105, die voornamelijk werd gebruikt voor verkenningsvluchten, al in 1999 uit de roulatie gehaald. Dit type helikopter was het eerste dat werd uitgerust met nachtzicht, waardoor er 24 uur lang mee kon worden gevlogen.

Dornier Do 24K

Dit grote vliegtuig met een spanwijdte van 27 meter werd in de jaren ’30 in Nederlands Indië ingezet. Ze werden vooral gebruikt voor patrouilles en verkenningsvluchten. Doordat het toestel op het water kon landen was het ook goed geschikt als reddingsvliegtuig. Om dit mogelijk te maken Volgens Dornier zelf zijn door dit model meer dan 11.000 mensen uit het water gered. Omdat het vliegtuig in het water moet landen, zijn de motoren hoog in de constructie zelf geplaatst. Ook is de Dornier voorzien van bewapening. Twee mitrailleurs en een 20mm kanon zorgen ervoor dat het vliegtuig zich goed kan afweren, mocht dit nodig zijn. Op een gegeven moment was dit ook nodig. De Dornier’s waren de eerste vliegtuigen waarmee tegen de Japanners werd gevochten.

Leopard Tank

Vanaf de jaren ’70 gebruikt het Nederlandse leger de gevechtstank Leopard 2. De snelheid, het grote bereik en de gestabiliseerde loop zorgen ervoor dat deze tank zeer effectief is. De tank die in het Nationaal Militair Museum staat is de Leopard 2a6. Met zijn 60.000 kilo zou je niet verwachten dat hij nog 75 kilometer per uur kan (en 30 in zijn achteruit). Dit heeft alles te maken met zijn vermogen van 1500pk, wat evenveel is als 15 normale auto’s. Het kanon van deze tank is eveneens bijzonder. Wanneer je hem ‘locked’ blijft hij op hetzelfde doelwit schieten, ongeacht de bewegingen die je verder nog maakt.

Mustang P51

De Mustang P51 was een populair vliegtuig dat werd ingezet door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bereik van het vliegtuig is namelijk meer dan 2000 kilometer. Dit maakte het mogelijk om in één keer van Londen naar Berlijn te vliegen, en weer terug. Dit was mogelijk doordat brandstof werd opgeslagen in de vleugels van het vliegtuig én in containers onder de vleugels. Deze werden na gebruik meteen losgekoppeld en naar beneden gegooid. Door het bereik van de Mustang werd hij vaak ingezet als jarger en verkenner. Tegen het einde van de oorlog waren de geallieerden zo sterk in de lucht dat ze de Mustang’s zelf niet meer bespoten, omdat de camouflage niet nodig was. Hierdoor waren ze nog lichter, en hadden ze een nóg groter bereik. Na de oorlog kreeg Nederland enkele tientallen Mustangs in bezit, waarvan er één te zien is in het Nationaal Militair Museum.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum schenkt aandacht aan het heden en verleden van de Nederlandse krijgsmacht. Op de voormalige luchtbasis Soesterberg loop je rond door het militaire verleden van Nederland. De collectie bestaat uit modern wapentuig, maar ook objecten uit de middeleeuwen en zelfs de prehistorie. Daarnaast zijn geregeld tijdelijke tentoonstellingen te zien die dieper ingaan op een specifiek onderwerp of persoon die belangrijk is geweest in het militaire leven van Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Militair Museum.

Nationaal Militair Museum
Paltzerweg 1
3768 MX
Soest