Huis Doorn in 2017Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan zijn meest beroemde bewoner: de voormalige Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941). Wilhelm vluchtte na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en kocht Huis Doorn in 1919. De voormalige keizer bewoonde dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II, met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang. De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum, dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt.

De inrichting

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo | In 2017: een bezoek aan Huis Doorn

Artbite | Het schip en het lot van de keizer

In 2017: een bezoek aan Huis Doorn

Museum informatie

Museum Huis Doorn

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP€12.00
Jeugd (7 t/m 18 jaar)€7.50
Museumkaart / ICOM Gratis
Kinderen (tot 7 jaar) Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum