Het Volksbuurtmuseum in 2018



Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is de enige in zijn soort in Nederland.  Het interactieve belevingsmuseum toont 200 jaar geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man uit de volksbuurten in Nederland. De verdwenen volksbuurt Wijk C in Utrecht dient hierbij als voorbeeld.

Zien en doen

Door het algemene en nationale thema richt het museum zich tot een groot publiek, ook buiten Utrecht. In een interactieve steeg, die geïnspireerd is op een verdwenen ‘poortje’ ervaar je hoe het was om in de benauwde en armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven in Wijk C. Loop rond met een huishoudboekje en kijk of je uitkomt met je budget.

Een multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt, die heden en verleden toont en die je aan het denken zet over de (voor)oordelen die er over het begrip volksbuurt heersen en heersten. En dat gepresenteerd in onvervalst Uterechs, Rotterdams, Amsterdams en Engels!

Je ziet, hoort en ruikt verder verhalen, schilderijen en voorwerpen die allemaal te maken hebben met volksbuurten en het leven van alledag. Ook leuk voor kinderen.

Een historische volksbuurt, zoals bijvoorbeeld Wijk C, is nergens meer in West-Europa te vinden. De oude volksbuurt had andere trekken dan volksbuurten van vandaag de dag, zo was er een gemêleerde bevolking en waren ze voor een grootdeel zelfvoorzienend. Veel overeenkomsten zijn er met oude arbeiderswijken en multiculturele wijken. Ook zijn de huisjes klein en zijn de bewoners afhankelijk van wederkerige hulp en hebben meer binding met de buurt. Ze hechten veel waarde aan familiebanden, de buurt en gelijkheid. Stereotype beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen is van alle tijden. Het negatieve imago van Wijk C betrof een nu verdwenen volksbuurt. Het Volksbuurtmuseum bestrijdt dit stigma door ook vooral de positieve kanten van de volksbuurt te belichten.

De vrijwilligers van het Volksbuurtmuseum

In het Volksbuurtmuseum werken veel vrijwilligers. Bijvoorbeeld Pieter van Rij. Het idee van het Volksbuurtmuseum, een museum over de echte geschiedenis van Utrecht sprak hem erg aan. In de artbite vertelt Pieter over zijn ervaringen als vrijwilliger in het museum. Zo vertelt hij onder andere hoe mensen vaak ontroerd zijn door de verhalen die hij vertelt over het museum en over de museum waar het museum aandacht aan schenkt.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

logo provincie Utrecht, Utrecht, museum utrecht, MuseumTV

Promo | Volksbuurtmuseum

Het Volksbuurtmuseum in 2018

Artbite

Museum informatie

Volksbuurtmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.00
Museumkaart Gratis
Kinderen (t/m 12 jaar) Gratis
Het Volksbuurtmuseum is in verband met een verbouwing tijdelijk gesloten. Het museum heropent zijn deuren in december.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum