Museum informatie

Volksbuurtmuseum
Waterstraat 27
3511 BW
Utrecht

030 - 231 82 92
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, U-Pas & donateurs Gratis
starTe zien op MuseumTV

Volksbuurtmuseum


Het Nederlands Volksbuurtmuseum is de enige in zijn soort in Nederland.  Het interactieve belevingsmuseum toont 200 jaar geschiedenis van het dagelijks leven van de “gewone man” uit de volksbuurten in Nederland. De verdwenen volksbuurt Wijk C in Utrecht dient hierbij als voorbeeld.

Wat is er te zien?

Het museum is gewijd aan historische volksbuurten. Door het algemene en nationale thema richt het museum zich tot een groot publiek, ook buiten Utrecht. Het hoofdthema is niet tijd- of plaatsgebonden waardoor het museum geen vast historische periode of locatie behandeld.

De historische volksbuurt, zoals bijvoorbeeld Wijk C, is nergens meer in West-Europa te vinden. De oude volksbuurt had andere trekken dan volksbuurten van vandaag de dag. Zo was er een gemêleerde bevolking en waren ze voor een groot deel zelfvoorzienend. Veel overeenkomsten zijn er met oude arbeiderswijken en multiculturele wijken. Ook zijn de huisjes klein en zijn de bewoners afhankelijk van wederkerige hulp. Ook hebben ze meer binding met de buurt. Ze hechten veel waarde aan familiebanden, de buurt en gelijkheid.

Stereotypering bestrijden

Stereotype beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen is van alle tijden. Het negatieve imago van Wijk C betrof een nu verdwenen volksbuurt. Het Volksbuurtmuseum bestrijdt dit stigma door ook vooral de positieve kanten van de volksbuurt te belichten.

Neem met het online archief alvast een tour door de collectie en bezienswaardigheden van het Volksbuurtmuseum. Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum