De collectie van het Volksbuurtmuseum

In Wijk C, in Utrecht, vind je het Volksbuurtmuseum. Dit museum bevindt zich in een gebouw dat lang een school is geweest, waarna het een buurthuis werd. Vanaf daar werd het tot museum gevormd door de bewoners uit de wijk. In het museum beleef je hoe het leven er honderd jaar geleden eraan toe ging. Maar, er worden ook uitstapjes gemaakt naar het heden. Door de collectie van het Volksbuurtmuseum te bekijken, beluisteren en te ruiken duik je in de wereld van een volksbuurt.

Industriële revolutie en een volksbuurt

Het ontstaan de volksbuurt en het museum is onlosmakelijk verbonden met de Industriële Revolutie. Deze kwam halverwege 1900 op gang met de uitvinding van stoommachines, de vervanging van mankracht door machinekracht op het platteland en de bijkomende werkloosheid. In de stad, daarentegen, was er enorm veel behoefte aan mankracht om te ondersteunen bij het machinegebruik. Hierdoor trok men en-masse naar de stad. Binnen de muren moest er dan ook nieuwe woongelegenheid gecreëerd worden. Dit ging echter niet gemakkelijk. De woningen werden namelijk gebouwd achter de bestaande bebouwing, waardoor er achterbuurten ontstonden. Hier was er sprake van een woningdichtheid van acht tot tien personen per woning! En, deze huizen bestonden vaak uit enkel een kamer. Deze situatie is in het Volksbuurtmuseum nagebouwd, waar echter een luxe variant te zien is met een keuken en kamer.

Het leven van de normale mens

Het leven van de normale mens is het onderwerp in het Volksbuurtmuseum. De grote collectie bestaat uit de objecten, fotografie en interviews. De objecten zijn onder andere gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 20e eeuw, die verzameld of geschonken zijn door bewoners uit de wijk. De interviews werden voor het eerst in de jaren ‘90 afgenomen bij mensen uit de volksbuurt, waarin zij vertellen over hun jeugd. Deze verhalen gaan zelfs terug tot aan 1890! Deze fragmenten zijn te beluisteren en te bekijken in het museum. In 2020 werden nieuwe interviews afgenomen bij de bewoners uit Utrecht, die voornamelijk vertellen over de tijd na de Tweede Wereldoorlog. Zo hoor je in de korte documentaire alvast een anekdote uit die tijd.

Verschillende generaties in het Volksbuurtmuseum

De collectie van het Volksbuurtmuseum wordt gebruikt voor onderzoek en het opstellen van tentoonstellingen. Het onderwerp is immers nog steeds relevant, want hoe reageren verschillende generaties eigenlijk op de diverse objecten in het museum? Een voorbeeld hiervan is de winkel van Familie Dijkman. Van 1903 tot 1975 waren zij een drogist voor iedereen. De winkel is in vol ornaat te bezoeken in het museum, waar je de originele inhoud van producten kunt bekijken. Je kon namelijk in deze drogist niet alleen medicatie halen, maar ook schoonmaakspullen en verf. Voor jongere generaties zullen deze artikelen niet bekend voorkomen, terwijl de oudere generaties de producten wellicht herkennen.

Het Volksbuurtmuseum: verhalen van de mens

Het bij elkaar zoeken en vinden van verhalen uit het dagelijks leven is volgens het Volksbuurtmuseum enorm bijzonder. Door de verhalen van mensen te koppelen krijgen we namelijk meer begrip voor elkaar. Combineer dit met tijdelijke tentoonstellingen, rondleidingen door de wijk en de geschiedenis van de buurt en het begrip wordt vergroot. Dus, door kennis te vergaren over het leven van vroeger, zijn we in staat om meer duiding te geven aan hoe we nu leven. Je krijgt hiervan alvast een idee door de korte documentaire over het Volksbuurtmuseum te bekijken.

Promo | De collectie van het Volksbuurtmuseum.

De collectie van het Volksbuurtmuseum

Volksbuurtmuseum