Museum informatie

Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ
Ouwerkerk

0111 644 382
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12
Kinderen 5 tot 12 jaar€6.5
Museumjaarkaart, BankGiroLoterij VIP pas, en museum vriendenkaart Gratis
Het museum is toegankelijk voor mindervaliden.
starTe zien op MuseumTV

Watersnoodmuseum


Natte voeten

Heerlijk baden in een warm bad, eucalyptus erbij, een zwoel muziekje op de achtergrond, heerlijk! Of pootje paden in de kimmetjes op het strand. Water, we love you! Echter, water heeft ook minder leuke kanten. Zo zijn wij als Nederland continue in gevecht tegen het water en dat is nou precies waar het Watersnoodmuseum over gaat. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geeft namelijk een beeld van wat er is gebeurd tijdens en na de watersnoodramp van 1953 en ze geven een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van waterbestrijding. Het museum vertelt dit aan de hand van vier vaste tentoonstellingen; De dijken breken, Wanhoop en daadkracht, Dijkherstel en dijkversterking en De strijd is van altijd. In het museum worden deze tentoonstellingen ‘caisson’s’ genoemd.

De caisson’s

Even alle caisson’s op een rijtje. In caisson één worden verhalen in beeld gebracht van slachtoffers, hulpverleners en anderen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt. Caisson twee gaat over verhalen van wanhoop en daadkracht. Namelijk wanhoop van de mensen tijdens de watersnoodramp en de daadkracht van de hulpverleners. In caisson drie gaat het over nieuwe manieren van waterbeheer en dijkherstel in Nederland en gaat het over machines die hierbij gebruikt worden. En in de laatste caisson, caisson vier, gaat het over waterbewustzijn. In al deze tentoonstellingen is er sprake van veel interactiviteit. Zo kun je zelf tegen het water strijden, experimenteer je met hoe het water het best verdeeld wordt en er is een heuse VR experience. Nee het museum is zeker geen één pot nat.

Naast deze vaste collectie heeft het museum ook tijdelijke tentoonstellingen en exposities. Check hiervoor de website van het museum, hierop staan de huidige tijdelijke exposities.

Bijzonder gebouw

Het museum is gevestigd in vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat; dit is het gat in de dijk waar negen maanden eb en vloed door stroomde als gevolg van de watersnood van 1 februari 1953.

Als je van alles te weten wil komen over de Watersnoodramp en allerlei dingen over water op een interactieve manier wil leren, dan is het Watersnoodmuseum; ”your place to be, dat staat als een paal boven water!” 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum