Museum informatie

Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK
Amsterdam

+31 (0)20 520 0400
museum@rembrandthuis.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0018:00
Dinsdag10:0018:00
Woensdag10:0018:00
Donderdag10:0018:00
Vrijdag10:0018:00
Zaterdag10:0018:00
Zondag10:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Kinderen (6 t/m 17 jaar)€5
Stadspas€1
Studenten€10
ISIC€10
I Amsterdam City Card Gratis
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Vrienden van het Rembrandthuis Gratis
Leden Vereniging Rembrandt Gratis
BGL VIP kaart Gratis
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum Het Rembrandthuis


Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam vertelt het levensverhaal van Rembrandt. Deze schilder kennen mensen veelal van zijn vele zelfportretten, historiestukken en intrigerende tronies en portretten. Het museum toont naast zijn werken ook Rembrandt als mens, leermeester, verzamelaar, ondernemer en Amsterdammer.

Het pand waarin het museum gevestigd is heeft een rijke geschiedenis. Rembrandt heeft er namelijk zelf gewoond en gewerkt! Meer dan 100 jaar wordt dit gebouw al als een officieel museum gebruikt.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ‘Laboratorium Rembrandt: Rembrandts techniek ontrafeld’.

Deze tentoonstelling bevindt zich in een laboratoriumachtige setting, waarin het blootleggen van nieuwe inzichten over onder andere schilderijen en prenten van Rembrandt centraal staat. Als bezoeker stap je in de schoenen van de wetenschapper en denk je mee over de dilemma’s die onderzoekers en restauratoren tegenkomen tijdens het onderzoeken van de werken van Rembrandt.

De afgelopen jaren zijn er verschillende methoden ontworpen waarmee kunstwerken als die van Rembrandt onderzocht kunnen worden. Denk hierbij aan de ‘Macro X-Ray Fluorescentie’ – kortweg Macro-XRF – waarmee verf van een schilderij ons onder andere kan vertellen welke veranderingen tijdens het schilderen hebben plaatsgevonden.

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen; ‘Verborgen ingrediënten’, ‘Rembrandt-raadsel’ en ‘Rembrandt aan het werk’. Hierin worden zes verschillende cases met diverse onderzoeksvragen uitgelicht.

Ook voor kinderen is deze tentoonstelling heel leuk en interessant! Kinderen vanaf 6 jaar krijgen een clipboard en onderzoekskit, waarmee ze aan de hand van vragen op onderzoek uit gaan. Het logo met ‘Rembrandt Junior Lab’ is op 12 plekken in de tentoonstelling te vinden. Hier kun je iets doen, bekijken of leren.

De tentoonstelling is van 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 te bezoeken.

Activiteiten

Ook organiseert het museum verschillende activiteiten. Zo worden er elke dag ‘verfdemonstraties’ gehouden.

Tijdens deze demonstraties kun je met je eigen ogen zien hoe de verf uit de 17e eeuw werd gemaakt. Olieverf kocht je in die tijd nog niet in een tube, zoals we dat nu doen. Met pigmenten en lijnolie maakte men zelf olieverf. De demonstraties worden elke dag in het atelier van Rembrandt gegeven tussen 10:15 – 12:30 uur en 13:00 – 16:45 uur.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.