Hansken, Rembrandts OlifantWist je dat een olifant in de kunst symbool staat voor het goede?

In de tentoonstelling ‘Hansken, Rembrandts Olifant.’ wordt aandacht besteed aan een olifant die door meerdere kunstenaars is vastgelegd, waaronder Rembrandt van Rijn. Aan de hand van de afbeeldingen van Hansken kunnen wij tegenwoordig zien hoe haar leven geweest moet zijn.

Rembrandt

Op een dag middenin de 17e eeuw vertrok Rembrandt naar de Botermarkt (tegenwoordig Rembrandtplein) om Hansken, een indische olifant, te zien. Amsterdam was een welvarende, bloeiende stad door de handel van de VOC. Hierdoor kwamen er veel objecten uit een voor toen onbekende wereld naar Holland. Zo begon ook Rembrandts fascinatie voor bijzondere spullen en uiteindelijk heeft hij zo ongeveer zijn eigen museum. Deze verzameling is te zien in het Rembrandthuis.

Hansken

De olifant Hansken is afkomstig uit Ceylon, het huidige Sri Lanka. Ze werd cadeau gedaan aan stadhouder Frederik Hendrik. Het hebben van wilde dieren was destijds enorm populair en je kon ermee laten zien hoe rijk je wel niet was. Rembrandt tekent Hansken voor het eerst in 1637. Naast Rembrandt, heeft ook kunstschilder Herman Saftleven haar weergegeven. Uit tekeningen van een Italiaanse kunstenaar blijkt hoe Hansken aan haar einde is gekomen.

Olifanten vandaag de dag 

Hansken heeft een ongewoon leven gehad. Ze werd weggehaald bij haar moeder en naar de andere kant van de wereld verscheept om de rest van haar leven kunstjes te doen en door Europa te trekken. Tegenwoordig leven er nog steeds veel olifanten in gevangenschap. Het Rembrandthuis heeft in deze tentoonstelling Hansken, Rembrandts Olifant hier extra aandacht voor.

Tentoonstelling Gemist | Hansken, Rembrandts Olifant

Artbite | Hansken, Rembrandts Olifant

Museum informatie

Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK
Amsterdam

+31 (0)20 520 0400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Op 31 oktober 2022 sluiten de deuren van het Rembrandthuis in verband met een verbouwing. Op 18 maart 2023 heropent het museum met meer Rembrandt, meer museale ruimtes, meer verhalen en meer duurzaamheid. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum