Museum informatie

Artis
Plantage Kerklaan 38 - 40
1018 CZ
Amsterdam

020 5233 670
[email protected]

Let op: Artis bestaat uit het ARTIS-park en Micropia. Voor beide gelden andere openingstijden en prijzen. Bekijk hun website voor meer informatie. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Artis


Een dierentuin voor het volk

Natura Artis Magistra opende in 1838 haar deuren. De ruim 181 jaar oude dierentuin staat tegenwoordig beter bekend als Artis. De dierentuin is door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller opgericht met één specifiek doel: het bevorderen van de kennis over natuurlijke historie. Tot die tijd waren de eerste dierentuinen namelijk privébezit. Daar brachten de oprichters al snel verandering in met deze dierentuin.

Papegaaien, een aantal aapjes en een boskat, meer was er de eerste paar jaren niet te zien in Artis. De kleine collectie werd echter al snel aangevuld door de dierenstoet van C. van Aken. Een reusachtige olifant, een kangoeroe, ijsberen, je kon het zo gek niet bedenken. Binnen een mum van tijd was Artis uitgegroeid tot een echte dierentuin.

Onzichtbare wereld

Je staat er misschien niet bij stil, maar momenteel ben je omringd met wel duizenden verschillende dieren. Hiermee worden geen vogels of mieren bedoeld, maar nog kleinere diertjes. Van bacteriën tot schimmels: deze micro-organismen zijn overal om ons heen. Sinds 2014 is het mogelijk om ook deze dieren te bewonderen in het dierentuin-museum Micropia.

Met dit museum borduurt Artis voort op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences. Het dient om de wetenschap te verbinden met het publiek en andersom. Het heeft haast twaalf en een half jaar geduurd om dit idee te realiseren tot een écht museum. Hiermee is Micropia het enige museum op de wereld die het leven van micro-organismen zichtbaar maakt.

Love mother nature

De afgelopen twaalf jaar probeert de dierentuin zich constant te vernieuwen. Dit om niet alleen een dierentuin, maar ook een educatief instituut te worden. In Artis wordt je als bezoeker onderwezen over de kwetsbare relatie tussen natuur en mens en hoe we deze extra veel zorg en liefde kunnen geven.

De dierentuin heeft plannen om onder andere het Aquarium en het Groote Museum te herstellen. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.