Museum informatie

Japanmuseum SieboldHuis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
CJP / Student*€6.00
Kinderen (t/m 17 jaar) Gratis
Museumkaart, Rembrandtkaar, Vrienden van het SieboldHuis (+1 introducé) Gratis
Studeer je aan Universiteit Leiden? Dan mag je het museum gratis in. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Japanmuseum SieboldHuis


Japanmuseum SieboldHuis vertelt het bijzondere verhaal over de lange relatie tussen Japan en Nederland. Het museum begon voorheen als onafhankelijke stichting (1999) en opende in 2005 haar deuren als volwaardig museum. Behalve een museale functie vervult het SieboldHuis ook de rol van informatiecentrum met als doel op de band tussen Nederland en Japan te versterken.
witregel

Alle dingen die jij moet weten over Japanmuseum SieboldHuis

witregel

Hoe het SieboldHuis aan zijn naam komt

We schrijven het jaar 1796 wanneer in het Beierse Würzburg de kleine Phillip Franz von Siebold het licht ziet. Op dat moment voorziet nog niemand dat het kleine frummeltje in 1822 geneesheermajoor in het Nederlands Oost-Indisch leger zal worden. Een jaar later, in 1823, wordt Siebold naar het Japanse eiland Deshima gestuurd. Hier verzamelt hij in opdracht info over Japan, de handel met Japan en het Japanse politieke systeem. De jonge arts legt zich met name toe op het verzamelen van planten, dieren en gebruiksvoorwerpen. Bovendien neemt hij kunstenaars in dienst die gebruiken en voorwerpen op papier verbeelden. Alles wat Siebold verzamlt, ongeveer 10.000 voorwerpen, vormt tot de dag van vandaag het grootste bestanddeel van de collectie in het SieboldHuis. Hierdoor draagt het museum nog steeds zijn naam. Overigens heeft Siebold zelf nog kort gewoond in het pand waarin het museum zich nu bevindt.  

Welke objecten je bewondert in de Japanmuseum Sieboldhuis collectie

De collectie van het Japanmuseum SieboldHuis is opgebouwd uit de verzameling van Philipp Franz von Siebold, Naturalis Biodiversity Center, het Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. In het statige herenhuis vind je onder andere Japanse prenten, lakwerk, fossielen, herbaria, kleding, oude landkaarten en herbaria. Als bezoeker krijg je de keuze om je door middel van een gratis audiotour langs de objecten te laten rondleiden. De zalen hebben allemaal een eigen karakter en wanneer je binnen klaar bent, dwaal je nog even door de prachtige tuin. 

Wat de Sieboldhuis openingstijden zijn en andere praktische info

Een bezoek brengen aan het SieboldHuis is niet alleen leuk, maar ook eenvoudig. Het gebouw bevindt zich middenin het historische centrum van Leiden, op Rapenburg 19. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Heb je een museumkaart? Dan is een bezoek aan het SieboldHuis gratis. 

Voor meer informatie over het museum bezoek je hun website. Wil je meer cultuurhistorische musea in Leiden bezoeken? Neem dan samen met ons een kijkje bij Museum Volkenkunde.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum