Museum informatie

De Glasblazerij

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Kinderen van 6 t/m 12 jaar€6.50
Gezinspas (2 volwassenen en 3 kinderen t/m 18 jaar)€21.50
CJP€6.50
Museumkaart Gratis
Groepen vanaf 20 personen€6.50
starTe zien op MuseumTV

De Glasblazerij


Nationaal Glasmuseum

Glazen vazen en potten. Glas gebruiken we ontzettend veel. Maar hoe wordt glas eigenlijk gemaakt? Misschien heb je wel al eens van glasblazen gehoord. Een techniek waar je een gigantische longinhoud voor nodig hebt. Het maken van glas is een kunst op zich waar veel verschillende technieken bij komen kijken.

In De Glasblazerij ervaar je van dichtbij hoe glas nou echt wordt gemaakt. Gelegen in het Houtloods ‘Holland’, in het centrum van Leerdam. Een unieke locatie, want het is het enige resterende gebouw van de succesvolle Leerdamse houthandel Varsseveld. Sinds 2008 ervaar je hier niet meer hoe de houthandel in zijn werk gaat, maar krijg je precies te zien hoe de werkruimte van een glasblazer eruit ziet.

De Glasblazerij is één onderdeel van het Nationaal Glasmuseum. Samen met het Glasmuseum vormen de twee één geheel. Benieuwd geworden naar het Nationaal Glasmuseum? Breng dan een bezoekje aan de museumpagina van het Nationaal Glasmuseum.

Kunstenaars en ontwerpers

Voor je ogen worden de meest mooiste glaswerken in elkaar gezet. Een proces die je als toeschouwer op de voet kan volgen vanaf de tribune.
In de Glasblazerij zijn namelijk verschillende kunstenaars en ontwerpers aan het werk. Samen met verschillende glasblazers experimenteren ze erop los. Hierdoor ontstaan de meest bijzondere creaties in de Glasblazerij. Deze creaties worden achteraf ook tentoongesteld in het Nationaal Glasmuseum. Als bezoeker kan je dus zien hoe een kunstwerk in elkaar wordt gezet!

Geïnteresseerde (toekomstige) kunstenaars en ontwerpers kunnen in dit Glaslab ook aan de slag. Verschillende docenten en studenten van bijvoorbeeld de Rietveld Academie, Design Academy, ArtEZ, Sint Lucas en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, zetten hier hun eerste stappen in het glasblazen. Of laat je eigen idee uitvoeren in het Glaslab door een stoel te huren.

Het is allemaal mogelijk in de Glasblazerij. Of je nou wil toekijken of zelf wil werken aan je eigen ontwerp.

De ‘koude’ kant

Er komt echter meer kijken bij het maken van glas. Naast het glasblazen is ook de ‘koudere’ kant niet te missen, namelijk het slijpen. In de slijperij worden de kunstwerken gefinetuned. Er worden vormen geslepen en gezaagd en scherpe kanten worden weg geslepen.

Van glasblazen tot het slijpen: in De Glasblazerij krijg je dus alles mee van over het maken van glas. Kan jij niet wachten om mee te blazen met de glasblazers? Bekijk dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum