Museum informatie

Nationaal Glasmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.00
6 t/m 12 jaar, CJP & studenten€7.50
0 t/m 5 jaar & Museumkaart Gratis
Gezinspas (2 volwassenen en 3 kinderen t/m 18 jaar)€24.50
Groepen vanaf 20 personen p.p.€7.50
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Glasmuseum


Het museum is als enige museum in Nederland gespecialiseerd in glas. Dit geeft het museum een unieke positie. Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien in deze glazen schatkamer van Nederland. De tentoonstellingen gaan over glas in de breedste zin van het woord. Daarnaast bezit het museum ook over een permanente collectie die te zien is in de vier loopbruggen tussen de twee museumvilla’s. Het Nationaal Glasmuseum heeft ook een eigen glasblazerij waar doorlopend demonstraties glasblazen zijn. Het is ook mogelijk cursussen te volgen.

Collectie

De collectie is de grootste ter wereld op het gebied van Leerdam glas, aangevuld met buitenlandse hoogtepunten. De collectie kunstnijverheid biedt een representatief beeld van het Nederlandse glas van circa 1880 tot heden. De verzameling zelf bestaat voornamelijk uit kunstnijverheidsproducten van de N.V. Glasfabriek Leerdam uit de periode 1878-heden. Meer dan 60% van de collectie bestaat hieruit. Het Nationaal Glasmuseum bezit de grootste collectie ter wereld op het gebied van Leerdam glas. Andere hoogtepunten bestaan uit herkenbare klassiekers zoals het Gildeglas van A.D. Copier of Leerdam Unica van Lanooy, tot moderne ontwerpen en hedendaagse kunstwerken.

Geschiedenis

Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 opgericht en bevindt zicht op een steenworp afstand van de Glasfabriek. Na zestig jaar is het museum nog altijd gevestigd in het woonhuis van Cochius, de voormalige directeur van de Glasfabriek. De aangrenzende villa, waar mededirecteur Bunge woonde, is in 2009 aangekocht voor de noodzakelijke uitbreiding van het museum. In deze villa’s wordt de gehele collectie getoond.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum