Het Nationaal Glasmuseum in 2017Het Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 opgericht vlakbij de Glasfabriek in Leerdam. Het museum vestigde zich in de oud-woning van Cochius, de voormalige directeur van de Glasfabriek. In 2009 kocht het museum een aangrenzende villa. Dit was de woning van Cochius college, en mededirecteur van de Glasfabriek, Bunge. Tussen de twee villa’s zijn toen vier loopbruggen gebouwd. In deze bruggen wordt de vaste collectie getoond. In de villa’s worden wisselende tentoonstellingen gehouden.

Het museum is de enige in Nederland die zich heeft gericht op glas. De wisselende tentoonstellingen gaan over glas in de breedste zin van het woord. Ook bezit het Nationaal Glasmuseum een eigen glasblazerij. Hier worden vaak demonstraties gegeven in de ambacht van het glasblazen. Ook worden in deze glasblazerij cursussen voor jong en oud gegeven.

Collectie

Het museum bezit de grootste collectie Leerdams glas ter wereld. Bovendien bezit het ook een aantal buitenlandse hoogtepunten. In de collectie bevinden zich voorwerpen die al een kleine anderhalve eeuw oud zijn. Zo geeft de collectie ‘Kunstnijverheid’ een goed beeld van het Nederlandse glas van ca. 1880 tot heden. Ook bezit het museum veel glas wat gemaakt in de N.V. Glasfabriek Leerdam vanaf 1878 tot het heden. Het glas uit de glasfabriek vormt zelfs 60% van de collectie. De brede collectie bestaat uit zowel herkenbare klassiekers, zoals het Gildeglas van Copier of Leerdam Unica van Lanooy, als modern ontwerpen en hedendaagse kunstwerken. Ook bezit het museum een aantal antieke voorwerpen uit de periode 1650 tot 1850.

Naast de collectie van glas en kristal, is er in het museum ook een bibliotheek en documentatiecentrum te vinden. Hierin is, naast een grote verzameling specialistische publicaties, ook tekeningencollectie te zien. De tekeningencollectie bevat onder andere originele ontwerptekeningen van de Glasfabriek Leerdam.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In 2017: een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum

Promo | In 2017: een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum

Museum informatie

Nationaal Glasmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
CJP€8.50
Kinderen (0 t/m 17 jaar) Gratis
Museumkaart / ICOM Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum