De collectie van Visserijmuseum Woudrichem



Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Het visserij- en cultuurhistorisch museum is te vinden in Woudrichem. Dit was een van de belangrijkste vissersplaatsen, zeker op het gebied van zalmvisserij. Het museum is opgericht door een groep enthousiaste bewoners van Woudrichem. Ze begonnen met het inzamelen van historisch materiaal over de riviervisserij. In enkele jaren was er zoveel materiaal bijeengebracht dat besloten werd om een museum in te richten. De verzameling geeft inmiddels een vrijwel volledig overzicht van de Nederlandse riviervisserij, maar ook diverse inkijken in de cultuur van de streek.

Verschillende afdelingen

In het museum kun je verschillende afdelingen vinden. In deze afdelingen bekijk je de diverse visserij technieken aan de hand van modellen, uitleg en foto’s. Ook kun je originele vissersscheepjes komen bekijken en genieten van een smederij, werkplaats, touwbaan en een tal van gebruiksvoorwerpen. Zo kom je nog dichter bij de geschiedenis.

Cursussen

De oude ambachten zijn nog steeds in leven in het Visserijmuseum. Dit wordt gedaan door middel van diverse cursussen zoals; zeilmaker, mandenmaker en nettenbreier. Zo loop je echt in de voetsporen van de vroegere vissers in Woudrichem.

Een kijkje in de collectie

We gaan wat dieper in op de collecties. In de collectie dat er een complete collectie aan netten, fuiken, zegens en nog veel meer te vinden is in het Visserijmuseum.

Ook leer je hoe deze vis attributen werden gemaakt. Zo ontdek je hoe touwen en netten worden gemaakt in de touwslagerij. Ook wordt er vertelt hoe je het rotten van katoen voorkomt. Dit materiaal werd namelijk gebruikt voor netten en zeilen. In vroegere eeuwen gebruikte men bijvoorbeeld een extract van eikenschors. Als laatste kun je een kijkje nemen in de originele smederij die in het museum staat opgesteld. Alle machines worden door middel van assen, wielen en banden door één elektromotor aangedreven.
Kom zelf de visser uithangen in het Visserijmuseum in Woudrichem. Kijk nu de video’s op onze website.

Museum informatie

Visserijmuseum Woudrichem
Kerkstraat 41
4285 BA
Woudrichem

info@visserijmuseumwoudrichem.nl
0183-303336

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 10:30 16:30
Vrijdag 10:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30
Zondag 13:30 16:30

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €4.00
Groepen vanaf 10 personen p.p. €3.00
Kinderen €2.00
Het museum is geopend van 4 april tot en met eind oktober. Vanaf 20 april is het museum ook open op de woensdagen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less