Pareltje: Museum HengeloMuseum Hengelo, opgericht in 1976 en officieel erkend in 2004, is gevestigd in een patriciërswoning in het centrum van Hengelo. Hier wordt het sociaal-culturele verhaal van de stad Hengelo verteld. Dit gebeurt door middel van een diverse cultuurhistorische collectie, bestaande uit kunst- en gebruiksvoorwerpen, beeldmateriaal en documenten. Wat is er door de eeuwen heen wel en niet bewaard gebleven en wat vertelt dit over Hengelo vroeger en nu? Het wordt uitgelegd in vaste- en wisseltentoonstellingen, stadswandelingen, torenbeklimmingen, lezingen en filmavonden.

Hengelo was een bescheiden gemeente, maar werd na de industrialisatie toonaangevend. Dit was te danken aan onder meer Stork, de Nederlandse fabrikant van spuitgietmachines, Heemaf, leverancier van elektrische machines en apparaten, Hazemeijer, fabrikant voor elektrische schakelkasten en schakelaars en Hollandse signaal, nu bekend als Thales. Hiermee groeide Hengelo uit tot dé metaalstad van Twente. Het museum besteedt ook aandacht aan de pre-industriële periode.

Van industrie naar kunst

Opmerkelijk was dat veel industriële bedrijven ook kunst gingen produceren. Zo werden koperen (gebruiks)voorwerpen met Jugenstil elementen gemaakt. Andere kunststromingen komen ook aan bod in Museum Hengelo. Een voorbeeld hiervan is abstracte schilderkunst en werken van de Haagse School. De bekendste kunstenaars aan Hengelo zijn de vooroorlogse schilders Eef de Weerd (1926 -1989) en Theo Wolvekamp (1925 – 1992). Behalve tekenlessen van Oets, bezoekjes aan de schilderswinkel, lijstenmaker en bibliotheek was hier niet veel inspiratie voor de kunstenaars in de jaren ’40.

De collectie van Museum Hengelo

Huis Hengelo, waar de familie Ripperda woonde, was toonaangevend voor het dorp. Hier vergaderde de delegatie die naar de Vrede van Münster 1648 gestuurd werd. Aan de hand van opgravingen in de jaren ’90 brengt het museum het erfgoed van het huis nog breder in kaart. Ook diverse stijlkamers, zoals een 20e eeuwse keuken, een erkerkamer, oorlogskamer, kunstkabinet en een popkamer uit de jaren ’60 maken onderdeel uit van de opstelling. Verder bestaat de collectie uit textiel, koperwerk, tinnen voorwerpen, klokken en een uitgebreid archief aan boeken, krantenknipsels en foto’s over toonaangevende families, bedrijven en verenigingen uit Hengelo.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP
Hengelo

074 – 259 42 16
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Jongeren t/m 18 jaar, Museumkaart & Donateurs Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum